Twee verdachten opgepakt voor plaatsen racistische graffiti
Een bekladde muur in Lanaken Foto: Gert Jochems

Politie en gerecht hebben twee verdachten kunnen identificeren en oppakken, die midden juni racistische slogans aanbrachten in Lanaken, Bilzen en Tongeren. Zondag 14 juni waren gevels en bushokjes in de drie gemeenten beklad. In sommige slogans stonden taalfouten.

Een man en een vrouw, allebei twintigers, zouden achter de feiten zitten. Burgemeester Marino Keulen (Open Vld) van Lanaken diende in juni klacht tegen onbekenden in.

Na de aangifte startte het parket van Limburg een opsporingsonderzoek. De daders schreven slogans als ‘Hitler kom terug’, ‘Vuil bruin’ en ‘Bruine apen ga terug naar uw land’. Er werden ook hakenkruisen en verwijzingen naar het nazisme aangebracht. Burgemeester Keulen schakelde de technische dienst in om de slogans te verwijderen of te overschilderen.

Onderzoek, onder meer nazicht van camerabeelden, leidde de speurders naar een man uit Lanaken en een vrouw uit Tongeren. Ze zijn opgepakt voor verhoor. Ze zullen een dagvaarding ontvangen om zich voor de correctionele rechtbank te verantwoorden.