Beurzen nemen duik na dreigement Trump
Foto: AP

De Amerikaanse president Trump heeft opdracht gegeven om voor de verkiezingen geen nieuw stimuleringspakket meer vrij te maken voor de economie. De beurs van New York dook prompt in het rood.

Trump heeft de Republikeinse senaatsvoorzitter Mitch McConnell gevraagd om de gesprekken met de Democraten over een nieuw stimuleringspakket tot na de verkiezingen van 3 november uit te stellen. Trump zegt dat ‘wanneer hij wint’ hij een beter pakket maatregelen zal voorleggen. ‘Het beste moet nog komen’, maakt hij zich sterk op Twitter.

Daarmee gaat de president in tegen een waarschuwing van Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale Bank, de Fed. Die stelt dat er grote economische gevolgen dreigen als het congres niet snel instemt met nieuwe maatregelen om de gevolgen van de coronacrisis in te perken.

De beslissing van Trump zorgde meteen voor onrust op de beursvloer. De belangrijkste beursgraadmeter Dow Jones stond tot ruim na de middag lokale tijd op lichte winst, maar na de aankondiging van Trump ging het steil bergaf, en dook de index duidelijk in het rood. Een winst van ruim een half procent werd op korte tijd omgebogen in een verlies van meer dan een procent. Een bedrijf als Boeing moest al snel meer dan vijf procent prijsgeven.

Ook technologie-index Nasdaq en de breder samengestelde S&P 500 gingen fors omlaag na de onrust over de stimuleringspakketten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig