Drie verdachten van Rwandese genocide blijven aangehouden
Foto: rr

De drie Rwandezen die vorige week zijn opgepakt omdat ze een rol zouden gespeeld hebben in de Rwandese genocide in 1994, blijven nog minstens een maand onder aanhoudingsbevel. Dat heeft de Brusselse raadkamer maandag beslist.

De drie zijn in verdenking gesteld voor ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht. Een van hen werd wel onder elektronisch toezicht geplaatst.

Twee van de drie personen werden in Brussel opgepakt en de derde in Henegouwen. Twee hebben ook de Rwandese nationaliteit en de derde heeft de Belgische nationaliteit. Een van de drie is Pierre Basabose, een voormalig lid van de zogenaamde Akazu, de dichte kring rond de toenmalige Rwandese president Juvénal Habyarimana, en rond Séraphin Twahirwa et Christophe Ndangali.

De drie werden vorige week dinsdag en woensdag opgepakt in het kader van twee dossiers van het federaal parket naar ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht in Rwanda tijdens de genocide op de Tutsi’s in 1994 in Kigali, in de sectoren Gikondo en Kacyiru. In de onderzoeken werden verschillende internationale rechtshulpverzoeken uitgevoerd waarbij de onderzoeksrechter, het federaal parket en de onderzoekers zich naar Rwanda hebben begeven om er talrijke getuigen te verhoren en andere onderzoeksdaden uit te voeren.