Premier Kirgizië neemt ontslag na protesten tegen verkiezingsbedrog
Foto: Abylai Saralayev/TASS

Na betogingen en rellen tegen de verkiezingsuitslag is premier Boronov van het Centraal-Aziatische Kirgizië opgestapt. Enkele uren daarvoor was de uitslag van de parlementsverkiezingen van afgelopen zondag nietig verklaard. Dat melden lokale media.

Tegenstanders van de pro-Russische president Sooronbaj Jeenbekov maakten zich boos over de uitslag van de parlementsverkiezingen, die afgelopen weekend plaatsvonden. Zeker tien politieke partijen riepen op tot een herhaling van de stembusgang omdat er op grote schaal stemmen zouden zijn gekocht. De centrale kiescommissie heeft de resultaten ook ongeldig verklaard verklaard.

Maandag kwamen volgens lokale media zo’n 4.000 mensen op straat. Auto’s werden in brand gestoken en de ordediensten zetten waterkanonnen en traangas in om de menigte uiteen te drijven. Er zouden 590 gewonden en een dode zijn gevallen.

Parlement bestormd

Verder hebben verschillende demonstranten belangrijke administratieve gebouwen in hoofdstad Bisjkek bestormd, waaronder het parlementsgebouw. Oppositiegroepen verklaarden dat zij de macht van president Jeenbekov hadden overgenomen. Ze bevrijdden ook oppositielid Zadyr Japarov en voormalig president Almazbek Atambajev.

Atambajev leidde de voormalige Sovjetrepubliek van 2011 tot 2017 en zit een celstraf uit van elf jaar nadat hij schuldig werd bevonden aan medeplichtigheid aan corruptie voor het regelen van de vrijlating van een beruchte maffiabaas. De demonstranten willen echter niet dat Atambajev opnieuw president wordt, maar wel dat Jaraparov de leiding van het land overneemt.

Schrapping van het resultaat

President Jeenbekov vroeg de kiescommissie om de resultaten van de verkiezingen te controleren. De gewezen Sovjetrepubliek heeft al twee volksopstanden achter de rug en ‘kent als geen ander de prijs voor vrede en stabiliteit’, klinkt het. Jeenbekov riep ook alle ordediensten op hun gezond verstand te gebruiken.

Tegelijkertijd beschuldigde hij de oppositie ervan illegaal de macht te proberen grijpen. Politieke krachten hebben van de verkiezingen gebruikgemaakt om onrust in het land te stichten, aldus de president. ‘Ze hebben dokters geslagen en gebouwen beschadigd.’ Jeenbekov zei ook dat hij geen bevel tot schieten heeft gegeven, om bloedvergieten te vermijden.

Premier Kirgizië neemt ontslag na protesten tegen verkiezingsbedrog
Foto: DS Infografiek
Premier Kirgizië neemt ontslag na protesten tegen verkiezingsbedrog
Een man staat in het Kirgizische parlement dat maandagavond door demonstranten werd ingenomen. Foto: Abylai Saralayev/tass
Premier Kirgizië neemt ontslag na protesten tegen verkiezingsbedrog
Foto: anadolu agency/getty