De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag zoals voorzien rond 18.30 uur lokale tijd (0.30 uur in België) het ziekenhuis verlaten. Volgens zijn woordvoerder wil Trump nog steeds in debat gaan met Joe Biden volgende week.

Trump (74), die positief testte op het coronavirus, verliet het ziekenhuis te voet, liep een trapje af en stapte voor de ogen van de verzamelde pers in een zwarte wagen terwijl hij zijn duim opstak. Hij droeg een mondkapje. Daarna ging het richting de presidentiële helikopter, die hem naar het Witte Huis bracht.

De president is nog niet helemaal hersteld, maar wel voldoende om veilig naar huis te kunnen gaan, had zijn lijfarts Sean Conley eerder op de dag gezegd. In het Witte Huis zal Trump de klok rond ‘medische zorg van wereldklasse’ genieten, klonk het toen.

‘Laat je leven er niet door beheersen, heb er geen schrik voor’, zei Trump over het virus in een video opgenomen vanop zijn balkon in het Witte Huis. ‘Ga naar buiten en wees voorzichtig.’ Hij benadrukte daarbij dat de VS ‘de beste medische apparatuur en de beste medicijnen’ hebben en dat het ‘vaccin er zo aankomt’. Trumps houding tegenover het coronavirus, en dan vooral zijn bochtenwerk en minimalisering van de ernst van de situatie, stoot vaak op kritiek.

Fake news

Trump verbleef in het militair ziekenhuis Walter Reed in Bethesda, nabij Washington. Net voor hij het ziekenhuis verliet, stuurde Trump nog een tweet de wereld in waarin hij verklaarde dat hij ‘binnenkort’ zijn campagne hervat. Dat leek hij al te doen met een omstreden autorit toen hij nog niet ontslagen was uit het ziekenhuis. Vervolgens foeterde hij, eveneens in een tweet, dat het ‘fake news alleen nep-opiniepeilingen toont’.

Ondanks zijn besmetting wil hij deelnemen aan het geplande presidentieel debat, meldde een woordvoerder aan Fox News amper een uur nadat hij het ziekenhuis had verlaten. Dat debat gaat door op 15 oktober in Miami (Florida).

Biden testte recent meerdere malen negatief voor het virus. Hij zei al bereid te zijn om deel te nemen aan het volgende debat indien gezondheidsexperts dat veilig achten. Tijdens het volgende verkiezingsdebat tussen vicepresident Mike Pence en vicepresidentskandidate Kamala Harris, op 8 oktober, zal er een scherm van plexiglas tussen hen staan.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in