Doden in vrachtwagen Essex: Proces tegen vier verdachten gestart
Foto: REUTERS

In de Old Bailey in Londen is maandag het proces gestart tegen vier mannen in verband met de dood van 39 Vietnamese migranten, die ongeveer een jaar geleden aangetroffen werden in een koelwagen, zo heeft de krant Daily Mail gemeld. Het gaat om het eerste proces in Groot-Brittannië over de zaak.

De twee hoofdverdachten in de zaak, de chauffeur van de vrachtwagen waarin de lichamen werden aangetroffen en een Noord-Ier die het transport regelde, hebben schuldig gepleit. Hun straf wordt in een later proces bepaald.

Voor de vier anderen startte het proces maandag. De 23-jarige Ierse vrachtwagenbestuurder Eammonn Harrison en de Brits-Roemeense Gheorge Nica (43) zijn beschuldigd van doodslag op 39 mensen. De 24-jarige Christopher Kennedy en de 37-jarige Valentin Calota moeten zich verantwoorden voor hulp bij illegale immigratie. De vier, die allen vastzitten, pleiten onschuldig op alle punten.

Op 23 oktober 2019 werden 39 levenloze lichamen, onder wie van drie minderjarigen, ontdekt in een koelwagen in Grays, een gemeente in het Zuid-Engelse graafschap Essex. Vrij snel bleek dat de container een dag eerder in Zeebrugge was aangekomen. Volgens de aanklacht had Harrison daarvoor gezorgd. De Vietnamese immigranten hadden veel geld betaald om de oversteek naar Groot-Brittannië te maken, in de hoop er te kunnen werken.

Op 15 september werden in Vietnam zeven mensen veroordeeld voor hun rol in de mensenhandel. Vier van hen kregen celstraffen van 2,5 tot 7 jaar, de anderen kregen celstraffen met uitstel.

Huiszoekingen in België

Op 26 mei werden ook in België en Frankrijk een hele reeks huiszoekingen gehouden. In België ging het om vijf huiszoekingen in Anderlecht, drie in Schaarbeek, drie in Sint-Jans-Molenbeek en telkens een in Sint-Pieters-Leeuw, Ganshoren, Brussel, Ukkel en Etterbeek. Elf van de dertien toen opgepakte verdachten werden uiteindelijk door de Brugse onderzoeksrechter aangehouden voor hun aandeel in de zaak. In de loop van het onderzoek werden meerdere verdachten al onder voorwaarden en op borg vrijgelaten.