Man zwaargewond bij aanval nabij synagoge in Hamburg, dader aangehouden
De Duitse politie onderzoekt de plaats delict. Foto: Jonas Walzberg/dpa

In de buurt van een synagoge in Hamburg heeft zondagnamiddag een man een 26-jarige joodse man aangevallen. Het slachtoffer raakte daarbij zwaargewond, meldt de politie. De aanval vond plaats bijna exact een jaar na de antisemitische terreurdaad op een synagoge in het Duitse Halle. De dader is een 29-jarige man die in Berlijn woont.

Dat heeft een politiewoordvoerster zondagavond gezegd. Over het motief van de verdachte bestaat voorlopig nog geen duidelijkheid. Het gaat om een Duitser van Kazachstaanse origine, aldus de politie, die nog toevoegde dat de man een ‘zeer verwarde indruk’ maakte.

Nabij de Synagoge aan de Hohe Weide in de wijk Eimsbüttel in Hamburg werd zondagnamiddag een 26-jarige man zwaar verwond door een klap op zijn hoofd met een schop. Het slachtoffer was door zijn keppel herkenbaar als joods, meldt de Süddeutsche Zeitung. Volgens zijn dokters zal hij de aanval, ondanks de ernstige verwondingen, overleven. Het is onduidelijk of dader en slachtoffer elkaar al dan niet kenden.

Hakenkruis

De dader zou gekleed zijn geweest in camouflagekleding en in zijn broekzak werd een briefje met daarop een hakenkruis aangetroffen, meldt het persbureau DPA. Hij kon snel overmeesterd worden door de politie en maakte geen andere slachtoffers. De synagoge, die met meer dan 3.000 leden een van de grootste van Duitsland is, kan sowieso rekenen op een politiebewaker en een eigen veiligheidsdienst. Daardoor kon snel ingegrepen worden.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas roept de Duitsers via Twitter op om zich te verzetten tegen antisemitisme. ‘Dit is geen geïsoleerde daad’, schrijft hij.

De aanval roept herinneringen op aan de antisemitische aanval die bijna exact een jaar geleden plaatsvond in de Duitse stad Halle. Toen probeerde een terrorist een synagoge binnen te dringen tijdens een bijeenkomst voor de joodse feestdag Jom Kippoer. Hij schoot daarbij twee mensen dood, verschillende anderen raakten gewond.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in