Storm Alex heeft een spoor van vernieling achter zich gelaten in Frankrijk en Italië. Huizen zijn beschadigd of zelfs volledig weggespoeld, dorpen zijn volledig afgesneden van de wereld. In Italië overleden zeven mensen, in Frankrijk twee personen en in Oostenrijk één kind.

De storm die Zuidoost-Frankrijk en vervolgens Noord-Italië trof, veroorzaakte aan beide kanten van de grens een ware ravage. Op sommige plaatsen viel in amper tien uur tijd tot 50 cm regen per vierkante meter, een nooit eerder gemeten hoeveelheid. Dat komt neer op ongeveer de helft van wat er normaal in een heel jaar valt.

De meeste doden vielen in de grensregio van Italië en Frankrijk. Aan de Italiaanse kant zijn vijf lichamen aangetroffen, waarvan er vier meegespoeld waren door een rivier. Mogelijk zijn sommigen van hen vanuit Frankrijk meegedreven. Daarnaast zijn aan de Franse kant ook nog twee lichamen gevonden. Daar ging het om een herder, en iemand die met zijn wagen door het water is meegesleurd vanuit Saint-Martin-Vésubi. Deze zeven komen bij de twee doden die vrijdag al vielen in Italië.

In Frankrijk waren zondagavond nog 21 personen vermist. Van acht van hen staat vast dat er een rechtstreeks verband met de storm is. Ook de materiële schade is enorm. Veel dorpen kregen met een modderstroom te maken, waardoor er voor miljoenen euro schade is aangericht aan gebouwen en wagens. Ook een tunnel doorheen de Tendapas liep onder water, blijkt uit beelden die de krant La Repubblica verspreidt.

Oostenrijks kind

Ook in Oostenrijk en Zwitserland richtte storm Alex schade aan, maar daar bleef het vooral bij materiële schade. In Oostenrijk kwam wel een 4-jarig kind om toen het terechtkwam onder een boom.

Grote ravage en minstens tien doden na doortocht storm Alex
Foto: DS Infografieken

‘Ik ben alles kwijt’

‘Van mijn huis blijft misschien één kamer over’, vertelt Jennyfer (29) aan de Franse krant Le Dauphiné. Ze woont in Roquebillière, in het achterland van Nice. ‘Ik ben alles kwijt, maar ik leef nog’, zegt ze. Meer dan de helft van haar huis is verdwenen. Weggeblazen of meegenomen door de sterke stroming van de rivier.

Ook Arnaud Leclercq (45) meet de schade op na de zware storm. Hij is directeur van de camping Les Templiers. ‘Het water kwam recht op mijn kampeerterrein af. Ik ben 1,3 miljoen euro kwijt. Drie auto’s, 27 stacaravans, tientallen verloren staanplaatsen’, vertelt hij aan Le Dauphiné. ‘Ik heb enkel mijn huis kunnen redden en mijn gezin, dat is het belangrijkste.’

Grote ravage en minstens tien doden na doortocht storm Alex
De brug aan de Vésubie brak tijdens de storm. Foto: EPA-EFE

Natuurramp

De Franse premier Jean Castex heeft zaterdag in Nice een toespraak gehouden, na de vernietigende doortocht van storm Alex, waarin hij toegaf ‘erg ongerust te zijn over het definitieve aantal slachtoffers’. ‘Dit is du jamais vu’, zei hij ook.