Donald Trumps gezondheidstoestand is verbeterd, meldt zijn lijfarts Sean Conley op een persconferentie. De Amerikaanse president had eerder al in een videoboodschap gezegd dat hij zich goed begint te voelen. Mogelijk mag hij het ziekenhuis maandag alweer verlaten, aldus de artsen.

‘Zoals bij elk ziekteverloop waren er hoogtes en laagtes’, zei Conley tijdens de persconferentie voor het ziekenhuis in Bethesda, nabij Washington. Zo sprak een bron binnen het Witte Huis zaterdag nog over een ‘zorgwekkende toestand’, waardoor verwarring ontstond over de gezondheidssituatie van de Amerikaanse president. De president raakte besmet met het coronavirus en verblijft sinds vrijdag in het ziekenhuis. Hij zou het intussen veel beter stellen. ‘Zijn koorts is al sinds vrijdag verdwenen’, meldt een andere dokter, Sean Dooley. De dokters verwachten dat hij maandag het ziekenhuis alweer kan verlaten.

Zaterdag had Trump ook een videoboodschap van meer dan vier minuten verspreid. De president zei daarin dat hij zich niet zo goed voelde toen hij in het ziekenhuis aankwam. Maar nu gaat het beter, luidt het. ‘Ik begin me goed te voelen. We weten het niet voor de komende periode van enkele dagen. Dat wordt de echte test, denk ik. We zullen zien wat er gebeurt in de komende dagen.’

Trump denkt dat hij snel verder zal kunnen met de verkiezingscampagne. ‘Dit gebeurde met miljoenen mensen in de wereld. We zullen dit coronavirus, of hoe je het ook wil noemen, verslaan’, stelt hij.

Over zijn behandeling zegt hij dat het ‘mirakels van God’ zijn. De president kreeg onder meer een nog experimenteel middel toegediend.

De president dankte ook iedereen voor de steunbetuigingen die hij kreeg, ook van politieke tegenstanders. ‘Dat zal ik niet vergeten.’ Ook wereldleiders die hun medeleven betuigden, werden bedankt.

Onduidelijkheid

In een schriftelijke mededeling die volgde op de videoboodschap, zei het Witte Huis dat de president twee dosissen van het virusremmende middel Remdesivir heeft gekregen. ‘Hoewel nog niet buiten gevaar, blijft het team voorzichtig optimistisch’, luidde het toen.

Over de gezondheidstoestand van Trump bestond onduidelijkheid. Dat de toestand van Trump goed is, werd tegengesproken door een bron die kennis heeft van Trumps situatie, maar anoniem blijft. Die vertelde aan de journalisten die het Witte Huis volgen dat de gezondheidstoestand van de president zeer zorgwekkend is geweest. Dat laatste werd bevestigd door Mark Meadows, de stafchef van het Witte Huis. Al stelde die enkele uren later zijn toon weer bij. Plots klonk het dat de president het ‘zeer goed stelde’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in