Bijna 2.000 coronabesmettingen gemiddeld per dag, woensdag dagrecord
Foto: Photo News

Het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus gaat nog altijd in stijgende lijn en lijkt zelfs opnieuw te versnellen. Gemiddeld waren er in de week van 24 tot 30 september 1.913,6 bevestigde gevallen, zo blijkt uit de jongste update van Sciensano. Dat is een toename met 20 procent tegenover een week eerder. Woensdag werd een nieuw dagrecord vastgesteld. Met 3.004 nieuwe gevallen.

Het gemiddelde aantal nieuwe besmettingen blijft toenemen en nu ook weer sneller. Ten opzichte van een week eerder is er een stijging van 20 procent. Gisteren nog meldde wetenschappelijk instituut Sciensano een stijging van 12 procent, eergisteren en donderdag was dat nog 8 procent.

Volgens de laatste dagcijfers zijn er op woensdag 30 september 3.004 besmettingen vastgesteld, het grootste aantal sinds het begin van de uitbraak. Daarmee gaat dat aantal voor het eerst ook over de kaap van 3.000.

Vorige record

Het vorige record werd een dag eerder nog maar gevestigd: op dinsdag 29 september, met 2.778 nieuwe bevestigde besmettingen. Dat aantal is inmiddels zelfs bijgesteld naar 2.895. Maandag waren er 2.773 gevallen.

De cijfers van na woensdag 30 september zijn niet definitief en zullen de komende dagen nog worden aangevuld. Voorlopig gaat het voor donderdag 1 oktober al om 2.155 besmettingen en voor vrijdag 2 oktober om 291 bevestigde gevallen.

Dat er nu meer besmettingen worden vastgesteld, ligt niet aan een verhoogd aantal testen. Het aantal staalafnames is zelfs met 2 procent gedaald. Van alle testen blijkt 6,1 procent positief te zijn. Die positiviteitsratio zit in stijgende lijn, wat wijst op een sterkere circulatie van het virus.

Sinds het begin van de epidemie is intussen bij 127.623 mensen in België het coronavirus vastgesteld. Het coronavirus heeft sinds het begin van de pandemie al aan 10.044 mensen in België het leven gekost. Dagelijks stierven tussen 24 en 30 september gemiddeld acht mensen per dag aan het virus.

In de ziekenhuizen worden nog gemiddeld elke dag een zeventigtal nieuwe patiënten opgenomen. Zaterdag waren 818 bedden ingenomen door covid-patiënten, van wie er 184 intensieve zorg nodig hadden. Dat laatste cijfers is op een dag tijd met 21 gestegen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in