Spanningen bij MR over positie voorzitter Bouchez houden aan
MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez Foto: BELGA

De spanningen bij de Franstalige liberale partij MR leken zaterdag niet af te nemen. Verschillende verkozenen zijn erg boos op voorzitter Georges-Louis Bouchez sinds de aankondiging donderdag van de ministeriële casting.

Sommige federale verkozenen hebben dat voor de camera aangegeven, wat gezorgd heeft voor een heropleving van de spanningen. ‘Tegen het einde van het weekend zullen er koppen rollen’, zegt een goed geïnformeerde bron aan het persagentschap Belga. Bevestiging van een eventuele vergadering is er evenwel nog niet.

Aan de oorsprong van de spanningen ligt de aankondiging op sociale media van de ministeriële herschikking bij de Franstalige liberalen. Vooral de benoeming van Denis Ducarme tot Waals minister in de plaats van Valérie De Bue zette kwaad bloed. De stoelendans veranderde al snel in een fiasco, want in mei 2019 werd in het Waals parlement een decreet goedgekeurd dat de Waalse regering uit minstens 30 procent vrouwen - of mannen - moet bestaan.

‘Wij zijn meer dan een quotum’

Door de vervanging van Valérie De Bue - die het nieuws pas enkele tientallen minuten voor de tweet van MR-voorzitter Bouchez te horen kreeg - door Denis Ducarme klopte die rekening niet meer. De MR moest donderdagmiddag op zijn stappen terugkeren en hield Valérie De Bue in de Waalse regering. ‘Wij zijn meer dan een quotum’, herinnerden de regionale verkozenen door op sociale media een groepsfoto te plaatsen.

In de marge van de vertrouwensstemming in de regering door de Kamer uitten verschillende volksvertegenwoordigers voor de camera hun afkeuring. ‘Er was een gebrek aan overweging en respect voor bepaalde mandatarissen’, verklaarde Daniel Bacquelaine, voorzitter van de Luikse MR-federatie, op de RTBF. ‘Een autocratisch bestuur van de partij is niet mogelijk. De partij moet weer op gang gebracht worden.’

‘Soms handelt hij sneller dan hij denkt. Het is misschien een beetje het voorrecht van de jeugd’, onderstreepte kamerfractieleider Benoît Piedboeuf. ‘Is dit een definitief probleem of niet? We zullen het bespreken’, zei hij aan RTL-TVi.

Scenario’s voor afzetting circuleren

Achter de schermen zijn er discussies over het lot van partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez. Scenario’s voor zijn afzetting circuleren intern, werd verder aan Belga bevestigd.

Zaterdagavond plaatsten de federale MR-verkozenen op hun beurt op sociale netwerken een gelijkaardige foto. ‘Ook op federaal niveau zijn vrouwen veel meer dan een quotum’, schreef Florence Reuter op haar Instagram-account.

Sindsdien hebben veel MR-mandatarissen hun steun ingetrokken voor Georges-Louis Bouchez, die in november met 62 procent van de stemmen tot voorzitter werd verkozen.

De liberale kopman uit Bergen bleef erg stil en hield het bij het retweeten van steunbetuigingen voor hem. ‘Hij had niet in zijn eentje bedacht om Valérie De Bue uit de Waalse regering te halen’, zegt een liberale bron. ‘Hij wist dat het geen makkelijke moment zou worden’, voegde een ander eraan toe.

‘Ik zal niet aftreden’, gaf Bouchez zaterdag nog mee aan Sudpresse.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig