Onduidelijkheid over gezondheidstoestand Donald Trump
Foto: AFP

Zaterdag gaven de artsen van de Amerikaanse president een update over zijn gezondheidstoestand. ‘Hij is er goed aan toe en wordt niet beademd’, klonk het. Maar de persconferentie riep toch ook heel wat vragen op.

‘Alles gaat goed met de president na een eerste nacht in het ziekenhuis. Zijn lever- en nierfuncties zijn niet aangetast en hij wordt niet beademd’, vertelt dokter Sean Conley tijdens de korte persconferentie zaterdag. Daar hadden journalisten heel wat vragen over, omdat het niet duidelijk was of hij een dag eerder extra zuurstof had toegediend gekregen. Aanvankelijk danste dokter Sean Conley rond de vraag, om uiteindelijk te antwoorden dat ‘de president momenteel niet beademd wordt, en dat dat gisteren en donderdag ook niet het geval was’.

Nochtans schrijft The Associated Press zaterdag dat de president wel degelijk een zuurstofbehandeling had gekregen, nog voor hij naar het ziekenhuis werd gebracht. Ook andere Amerikaanse media, waaronder de New York Times en CNN bevestigen intussen dat Donald Trump volgens hun bronnen extra zuurstof zou zijn toegediend toen hij nog in het Witte Huis was.

Zorgwekkende toestand

Maar niet alleen de vaagheid rond de beademing van de president riep vragen op. ‘Het is 72 uur na zijn diagnose. De eerste week van covid - in het bijzonder dag zeven tot tien - zijn de meest cruciale dagen die het verloop van de ziekte mee bepalen’, zei dokter Sean Conley toen hij het woord nam. Trump maakte zijn positieve test pas vrijdagochtend, zo’n 36 uur geleden, bekend.

Een woordvoerder van het Witte Huis zegt dat de dokter zich heeft versproken, en dat hij bedoelde dat Trump nu op dag 3 van zijn infectie zit. Iets wat dokter Conley even later ook bevestigt in een nota: ‘Ik heb het ten onrechte gehad over “72 uur” in plaats van “dag 3”, en over “48 uur” in plaats van “dag 2”.’

Dat de toestand van Trump zo goed is wordt ook tegengesproken door een bron die kennis heeft van Trumps situatie, maar anoniem blijft. Die vertelde aan de journalisten die het Witte Huis volgen dat de gezondheidstoestand van de president de voorbije 24 uur zeer zorgwekkend is geweest en dat de komende 48 cruciaal zijn. Dat laatste zegt ook Mark Meadows, de stafchef van het Witte Huis.

Nochtans vertelden zijn dokters zaterdag dat de president geen koorts meer heeft en er ook geen reden is tot ongerustheid. ‘De president werd uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht. En we zijn zeer tevreden met de vooruitgang die hij heeft geboekt’, klonk het. Verschillende Amerikaanse media nuanceren dat positieve beeld en zijn bezorgd over het gebrek aan transparantie dat het Witte Huis aan de dag legt over de ware toestand van de Amerikaanse president.

Nog niet naar huis

Hoewel de president vanochtend nog zou gezegd hebben dat hij zich klaar voelde om het ziekenhuis te verlaten, ziet het ernaar uit dat er nog geen exacte datum is geprikt voor zijn ontslag uit het ziekenhuis. De president zal nog vijf dagen lang behandeld worden met de virusremmer remdesivir.

President Trump heeft na de persconferentie op Twitter laten weten dat de dokters en het verplegend personeel van het Walter Reed Medical Center ongelooflijk zijn. ‘Door hun hulp voel ik me goed’, benadrukt Trump.

Donald Trump en zijn vrouw zijn ook apart aan het uitzieken en het ziet er niet naar uit dat daar verandering in zal komen. ‘Er is geen reden om haar ook te laten opnemen. De First Lady zal dus voorlopig thuis in quarantaine uitzieken’, zei Conley nog.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig