In de omgeving van de Zuid-Franse stad Nice zijn honderden brandweerlieden aan de slag om negen vermisten terug te vinden na het noodweer dat de regio teisterde in de nacht van vrijdag op zaterdag.

In en rond de Zuid-Franse stad Nice kwam het tot overstromingen. Watermassa’s spoelden ten noorden van de stad een brug weg. Ook huizen werden mee gespoeld en een aantal dorpen zijn afgesloten van de buitenwereld. De autoriteiten riepen de bewoners op binnen te blijven.

Er viel over het algemeen 200 tot 350 millimeter regen in de regio, maar op sommige plaatsen ging het zelfs om 500 millimeter.

Negen mensen raakten vermist in het noodweer. Onder de vermisten bevinden zich twee medewerkers van de brandweer en een gendarme, maar ook twee mensen die meegesleurd zouden zijn toen hun huis door het water instortte.

Het noodweer bemoeilijkt de communicatie. Duizenden gezinnen zitten zonder elektriciteit. Met helikopters werd zaterdagvoormiddag geprobeerd om zicht te krijgen op de situatie, maar de zware bewolking bemoeilijkt dat.

De stad Nice heeft noodopvang geopend en sloot de toegang tot de beroemde Promenade des Anglais aan de Middellandse Zee af. De luchthaven van Nice, op die van Parijs na de grootste van het land, adviseerde reizigers om niet naar de luchthaven te komen.

De Franse premier Jean Castex liet al weten dat hij ter plaatse komt zodra de situatie dat toelaat.

Ook in Bretagne, in het noordwesten van Frankrijk, waren er problemen. Daar zaten ongeveer 30.000 mensen zonder stroom na een herfststorm met windstoten tot 186 kilometer per uur. Er ontstond aanzienlijke schade. Scholen en parken bleven gesloten.

Storm en hevige regenval teisteren delen Frankrijk: negen vermisten
Foto: AFP
Storm en hevige regenval teisteren delen Frankrijk: negen vermisten
Foto: EPA-EFE
Storm en hevige regenval teisteren delen Frankrijk: negen vermisten
Foto: AFP