Aantal patiënten op intensieve zorg met helft toegenomen in week tijd: ‘Waar wachten we nog op voor maatregelen?’
Foto: Photo News

Het aantal bedden op intensieve zorg dat wordt ingenomen door coronapatiënten is op een week tijd met de helft toegenomen. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van Sciensano. Dinsdag werden ook 2.778 nieuwe besmettingen vastgesteld, een absoluut record.

In de periode van 23 september tot 29 september werden gemiddeld 1.759 nieuwe besmettingen vastgesteld, een stijging met 12 procent tegenover de zeven dagen voordien. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano. De positiviteitsgraad van de afgenomen tests klimt tot 5,8 procent.

Tot dusver werden dinsdag 2.778 positieve tests gerapporteerd, het hoogste aantal sinds de start van de coronacrisis, al blijft het belangrijk om te benadrukken dat bij de eerste piek veel minder breed werd getest.

Viroloog Marc Van Ranst waarschuwt dat we waakzaam moeten blijven. ‘Het hang er een beetje vanaf of we de volgende dagen nieuwe dagrecords gaan hebben, want dan gaan we richting de 3.000 positieve tests en dat zet een enorme druk op de eerstelijnsgezondheidszorg’, aldus de viroloog op het VRT-radionieuws.

Volgens Dirk Devroey, de hoogleraar huisartsgeneeskunde aan de VUB die sinds begin juni de besmettingscijfers per Belgische gemeente bijhoudt, is die grens gisteren al overschreden. ‘Waar wachten we nog op voor maatregelen? Gisteren 3.175 positieve testen, eergisteren 2.607’, schreef hij op Twitter.

Hij waarschuwt ervoor dat de reguliere zorg in het gedrang komt, nu ook de toename in de ziekenhuizen steeds zichtbaarder wordt. Het aantal bedden dat op de afdeling intensieve zorg wordt ingenomen door covid-19-patiënten is op een week tijd met de helft toegenomen, zeggen ook de cijfers van Sciensano.

Waar op vrijdag 25 september nog 109 bedden op intensieve zorgen ingenomen werden, waren dat er op vrijdag 2 oktober 163. Het gaat om het hoogste cijfer sinds 2 juni. Toen lagen er 172 covid-19-patiënten op intensieve zorg. In totaal liggen er 789 coronapatiënten in de ziekenhuizen. De laatste week werden er elke dag gemiddeld zowat 68 nieuwe patiënten opgenomen.

Tot slot stijgt ook het aantal overlijdens weer sneller. Gemiddeld zijn er 8,1 overlijdens per dag door covid-19, een toename van 4,9 procent in vergelijking met de week voordien. Er zijn in België sinds het begin van de epidemie 10.037 mensen overleden aan covid-19. Dat zijn er veertien meer dan de teller vrijdagochtend aangaf.