Bijkomend onderzoek in Reuzegom-dossier
Sanda Dia liet het leven tijdens een studentendoop. Foto: rr

Er wordt bijkomend onderzoek uitgevoerd in het Reuzegom-dossier, de zaak waarbij een student om het leven kwam tijdens een studentendoop. De onderzoeksrechter had tot vrijdag de tijd om een antwoord te formuleren op de vragen tot bijkomend onderzoek.

Begin september had de raadkamer beslist de procedure over de verwijzing van verschillende leden van de studentenclub naar de rechtbank te schorsen, nadat er verzoekschriften waren ingediend. Sommige verzoeken zijn toegekend, andere niet. Dat bevestigde het parket van Limburg.

Het Limburgse parket maakte niet bekend op welke verzoeken de onderzoeksrechter is ingegaan. De partijen van wie de vragen zijn afgewezen, kunnen tegen die beslissing wel nog in beroep gaan, waardoor de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) in Antwerpen zich over het dossier moet buigen. De beroepstermijn bedraagt vijftien dagen.

Normaal zou begin september in Hasselt een raadkamerzitting hebben plaatsgevonden over de eventuele doorverwijzing van achttien leden van studentenclub Reuzegom naar de correctionele rechtbank in het onderzoek naar de dood van de 20-jarige Sanda Dia. Naast onopzettelijke doding kunnen de achttien leden beticht worden van het opzettelijk toedienen van schadelijke stoffen met de dood tot gevolg, mensonterende behandeling en schuldig verzuim.

Op 5 december 2018 startte Reuzegom met het doopritueel van Sanda Dia en twee andere schachten. De doop startte in Leuven, maar kende een vervolg aan een chalet in Vorselaar. De toestand van Dia na de inname van alcohol en visolie verslechterde zienderogen. Op 7 december 2018 overleed de 20-jarige jongeman in het ziekenhuis. Hij was onder meer onderkoeld en kampte met meervoudig orgaanfalen.