Verschillende wereldleiders en regeringen hebben de Amerikaanse president Donald Trump en zijn vrouw Melania een spoedig herstel gewenst, nadat ze positief hebben getest op het coronavirus. Ook de Democratischer presidentskandidaat Joe Biden wenst hen een spoedig herstel.

Nadat bekend werd dat Trump en de first lady positief hadden getest, was de Indiase premier Narendra Modi een van de eerste wereldleiders die ‘zijn vriend’ Trump en zijn vrouw ‘een snel herstel en een goede gezondheid’ toewenste. Dat is ergens logisch: het nieuws kwam om 1 uur ’s nachts voor de Amerikanen, in India is het dan ongeveer half elf ’s ochtends.

Ook de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel wenst het koppel een ‘spoedig herstel’. ‘Covid-19 is een strijd die we allemaal blijven voeren. Elke dag. Het maakt niet uit waar we wonen’, schreef hij op Twitter.

De Britse regering reageerde bij monde van staatssecretaris voor Volkshuisvesting Robert Jenrick. De Britten weten hoe het is om een leider te hebben die besmet is met het coronavirus, aldus Jenrick, waarmee hij verwees naar de Britse premier Boris Johnson bij wie covid-19 werd vastgesteld in maart en die zelfs moest worden opgenomen in het ziekenhuis. Ook Johnson zelf wenste het koppel beterschap en een spoedig herstel.

Trumps eigen vicepresident Mike Pence en zijn vrouw zeggen dat ze bidden voor een snel herstel. ‘We voegen ons bij miljoenen in Amerika die bidden voor hun volledige en snelle herstel. God zegene u, president Trump en onze geweldige first lady Melania’, tweette Pence. Pence en de second lady testten negatief.

Joe Biden, die eerder deze week zijn eerste presidentiële debat had met de president en negatief testte, wenst zijn rivaal een spoedig herstel. ‘Hij en zijn vrouw Jill ‘blijven bidden voor de gezondheid en de veiligheid van de president en zijn familie’.

De Russische president Vladimir Poetin stuurde een telegram naar Trump: ‘Ik ben zeker dat jouw inherente vitaliteit, goede moed en optimisme zullen helpen om met dit gevaarlijke virus om te gaan.’ Ook de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu hebben al hun steun uitgesproken. ‘Mijn echtgenote Sara en ik denken samen met miljoenen Israëli’s aan president Donald Trump en first lady Melania Trump en wensen onze vrienden een snel en volledig herstel toe’, aldus Netanyahu.

Kritiek

Er komt ook (lichte) kritiek uit verschillende hoeken. Trump heeft het virus immers vaak geminimaliseerd en lachte de Democratische presidentskandidaat Joe Biden onlangs nog uit met zijn mondmasker (zie video bovenaan).

Een woordvoerder van de Franse regering Gabriel Attal zei dat de besmetting van Trump aantoont dat het virus niemand spaart, ‘inclusief degenen die scepticisme hebben getoond’. ‘Ik wens hem een snel herstel.’

Ook de Australische minister van Agricultuur David Littleproud wenste de president beterschap en zei dat dit aantoont dat niemand immuun is voor het virus. ‘Ongeacht de voorzorgsmaatregelen zijn we hier allemaal gevoelig voor en het is belangrijk dat we dat begrijpen als een wereldwijde gemeenschap’, klonk het aan de zender ABC News.

Hu Xijin, hoofdredacteur van de Chinese staatskrant The Global Times is dan weer erg kritisch: ‘President Trump en de first lady hebben de prijs betaald voor zijn (Trumps, red.) gok om covid-19 niet serieus te nemen’, klinkt het onder meer. ‘Het zal een negatief effect hebben op het imago van Trump en de VS, en kan ook een negatief effect hebben op zijn herverkiezing.’