De Amerikaanse president Donald Trump laat op zijn officiële Twitteraccount weten dat hij en zijn vrouw Melania positief hebben getest op corona. Zowel de president als de first lady heeft milde symptomen.

‘Vanavond hebben Flotus (First Lady of the United States, red.) en ik positief getest op corona. We zullen onmiddellijk starten met een quarantaine en een herstelproces. We komen hier samen doorheen!’, aldus Trump. Het Witte Huis bevestigt dat beiden de symptomen van een verkoudheid vertonen. ‘Bedankt voor alle liefde die jullie sturen’, tweette Melania Trump. ‘Ik heb milde symptomen maar voel me over het algemeen goed. Ik kijk uit naar een spoedig herstel.’

De arts van het Witte Huis meldt dat Trump en Melania in het Witte Huis in quarantaine gaan en dat de president gewoon zijn werk blijft doen. Toch zullen er een paar plannen moeten wijzigen in zijn agenda. Zo zou Trump vrijdagavond een geldinzamelingsactie in zijn hotel in Washington D.C. bijwonen en een politieke bijeenkomst houden in de staat Florida. Maar net na 1 uur ’s nachts lokale tijd bracht het Witte Huis een nieuw schema uit met slechts één gebeurtenis: een telefoontje over ‘coronasteun aan kwetsbare senioren’.

Ook bijeenkomsten in Wisconsin en Arizona worden mogelijk geannuleerd. Het is bovendien nog maar de vraag of het volgende presidentieel debat, dat gepland staat voor 15 oktober, kan doorgaan. In de Verenigde Staten is een quarantaine van 14 dagen standaard, maar als Trump en de First Lady ernstig ziek worden van het virus, kan die periode natuurlijk oplopen.

Ander besmettingen

Vermoedelijk kregen de president en zijn vrouw het virus van Trumps adviseur Hope Hicks. Eerder kondigde de president al aan dat hij en zijn vrouw Melania in quarantaine zouden gaan nadat Hicks positief had getest. Zelf stelt ze het goed en heeft ze slechts lichte symptomen, klinkt het in Amerikaanse media.

Sinds twee Witte Huis-medewerkers begin mei positief getest werden, worden hooggeplaatste medewerkers binnen Trumps entourage dagelijks op corona getest. Iedereen die met de president in aanraking komt, krijgt ook een snelle uitslag. Het is nog niet duidelijk of er binnen het personeel nog mensen zijn die positief hebben getest.

De president werkte de voorbije week nauw samen met de Amerikaanse vicepresident Mike Pence. Hij werd samen met zijn echtgenote getest, beiden zijn negatief.

Het eerste presidentiële debat tussen Trump en de Democratische presidentskandidaat Joe Biden vond begin deze week plaats, ook Hicks was daar aanwezig. Biden droeg wel een mondmasker wanneer hij niet aan het spreken was. Biden en zijn echtgenote Jill hebben negatief getest.

Schrik op beurzen New York door coronabesmetting Trump

Het nieuws dat de Amerikaanse president Donald Trump en zijn vrouw Melania positief hebben getest op het coronavirus, zorgt voor onrust onder beleggers in New York. Na bekendmaking van het nieuws gingen de openingsindicatoren, de zogeheten futures, flink omlaag.

De futures wijzen nu op koersdalingen bij het begin van de handel op Wall Street op vrijdag tot 1,5 procent.

In Azië en Australië stonden de belangrijkste beursgraadmeters ook onder druk. De Australische All Ordinaries zakte 1,3 procent en de Nikkei in Tokio verloor 0,7 procent.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig