Goed nieuws voor Belgische voetbalfan: toch supporters welkom bij de Rode Duivels, in Europa League en Champions League
Foto: BELGA

Meteen na de loting van de Champions League kwam de Europese voetbalbond UEFA met goed nieuws voor de voetbalfan. De UEFA staat vanaf vanaf volgende week toe dat dertig procent van de stadions gevuld zullen zijn met thuissupporters tijdens Europese matchen. Dat wil zeggen dat fans van Club Brugge, AA Gent, Antwerp en Standard en Charleroi (indien ze vanavond doorstoten) hun team alsnog live in actie kunnen zien in Europa. Ook de Rode Duivels krijgen groen licht om volgende week alsnog voor fans te spelen tegen Ivoorkust. Een belangrijke voorwaarde is wel dat de plaatselijke autoriteiten akkoord zijn.

LEES OOK. Club Brugge ontloopt absolute toppers in Champions League: Zenit, Dortmund en Lazio

Fans van de bezoekende ploegen worden niet toegelaten, zo besliste het Uitvoerend Comité van de Europese voetbalbond. Social distancing moet gegarandeerd worden en daarnaast moeten ook plaatselijke coronamaatregelen, zoals bijvoorbeeld het dragen van mondmaskers, nageleefd worden.

De maatregel gaat met de interlands van volgende week in. Opvallend, want de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) kreeg eerder deze week geen toestemming van de UEFA om toeschouwers toe te laten tijdens de oefeninterland tegen Ivoorkust. De Belgische bond had daarvoor in samenwerking met de stad Brussel een plan voor uitgewerkt om toch 11.000 fans in het Koning Boudewijnstadion te kunnen ontvangen. Dat kan nu alsnog gewoon doorgaan, bevestigt de KBVB.

“Eergisteren, dinsdag 29 september, besliste UEFA dat zowel de interlands in de ?Nations League als de vriendschappelijke wedstrijden in oktober nog zonder toeschouwers zouden gespeeld worden”, klinkt het in een persbericht. “Maar UEFA komt vandaag met een nieuwe communicatie. (...) Zoals steeds zal de KBVB eerst de leden van ‘1895 Official Belgian Fan Club’ voorrang geven. Zij krijgen tot en met zondagavond de kans om een ticket te kopen. Vanaf maandag kunnen de fans die geen lid zijn een ticket kopen.”

De beslissing van het Uitvoerend Comité werd genomen na de volgens de UEFA geslaagde testcase tijdens de Europese Supercup in de Hongaarse hoofdstad Boedapest, een stad die nochtans sinds medio augustus stevig geteisterd wordt door het coronavirus. Het kwam de UEFA dan ook op wat kritiek te staan. Ook de coronacijfers in Europa gaan al wekenlang de verkeerde kant op. Heel wat steden kleuren dan ook donkerrood op de kaart en vrijwel overal gelden er reisrestricties.

“Met de beslissing van vandaag zetten we een eerste stap, met de gezondheid van de fans en respect voor nationale wetgeving op de eerste plaats”, zo klinkt het hij UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin. “27 landen in Europa laten momenteel terug fans toe in de stadions. In moeilijke tijden is het belangrijk om hoop en passie terug te brengen in de levens van voetbalfans.”