Britse regering wil migranten op oude veerboten of verre eilanden
Foto: AFP

De Britse regering is van plan om ontmantelde veerboten als verblijfscentra voor asielzoekers in te zetten. Migranten zouden daar gehuisvest kunnen worden tot hun asielstatus uitgeklaard is, citeert de krant The Times.

Dit is een van de meest waarschijnlijke opties die de Britse regering bespreekt. Het ministerie van Binnenlandse Zaken wilde aanvankelijk geen commentaar geven op de plannen.

De regering wil migranten ontmoedigen om naar het Verenigd Koninkrijk te komen en bespreekt afschrikmaatregelen. De afgelopen maanden kwamen duizenden migranten vanuit Frankrijk vaak in gammele bootjes over het Kanaal naar Groot-Brittannië.

Londen heeft al verschillende keren aangekondigd hiertegen te willen optreden. Minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel sprak zelfs over het gebruik van oorlogsschepen. Hulporganisaties pleiten daarentegen voor veilige en legale routes voor de aankomst van migranten.

The Times, en ook andere Britse media, spreken nu van afgedankte olieplatforms of verre eilanden in de Zuid-Atlantische Oceaan als mogelijke opvangcentra voor vluchtelingen. Volgens een recente peiling van het stembureau YouGov is 40 procent van de Britten te vinden voor huisvesting van asielzoekers op duizenden kilometers afstand op het Atlantisch eiland Ascension. Labour-parlementslid Nick Thomas-Symonds bekritiseerde op Twitter de ‘onmenselijke cultuur’ die het ministerie van Binnenlandse Zaken creëert.