Gezond én lekker eten gaan perfect samen
Foto: Carrefour

Steeds meer consumenten willen graag gezonder eten. Dat betekent niet dat je alle lekkere dingen moet laten. Jorien Luycx combineert graag lekker met gezond.

Jorien Luycx werkt bij Nordica 31, een lunch- en koffiezaak in Antwerpen die gespecialiseerd is in Scandinavische gerechten zoals smørrebrød en zoetigheden zoals kaneelkoekjes. Haar liefde voor lekker en gezond eten kreeg Jorien van thuis mee. "Mijn mama was daar fel mee bezig. Wij aten thuis altijd heel vers, met veel groenten en niets uit een pakje. Alleen op vrijdag kwamen er frietjes, pizza of lasagna uit een pak op tafel. Toen ik studeerde heb ik zelf ondervonden wat voor verschil gezond eten maakt op hoe je je voelt. En zo heb ik ook zelf de passie voor gezond koken ontdekt."

Gezond én lekker eten gaan perfect samen
Foto: Carrefour

Zo veel mogelijk vers

Jorien let er bij het aankopen van voedingswaren dan ook op dat de producten vers zijn en zo weinig mogelijk additieven bevatten. "Ik zeg altijd dat ik allergisch ben aan E-nummers. Als ik een week lang takeaway of bereide maaltijden eet, ligt mijn maag overhoop. Ik probeer daarom zo veel mogelijk zelf te maken met verse producten."

Veel mensen proberen net als Jorien additieven te vermijden. Die vaststelling zette Carrefour ertoe aan om het gebruik van additieven voor zijn huismerk aan banden te leggen. Een goede zaak, vindt Jorien. "Dat maakt voor mij een enorm verschil. Het gebeurt immers wel eens dat ik geen tijd of zin heb om te koken. Als er dan een lekker alternatief bestaat zonder additieven, toegevoegde suikers of bewaarmiddelen, dan zal dat mij zeker over de streep trekken."

Veel mensen proberen ook minder suiker te eten. Daar heeft Jorien het moeilijker mee. "Ik ben een echte zoetekauw, en ik maak ook heel graag gebakjes", lacht ze. "Maar ik probeer wel om zoete gerechten zo gezond mogelijk te houden, met zo weinig mogelijk toegevoegde suiker. Een van mijn favoriete gerechten zijn blauwe besjes gedompeld in pure chocolade en dan ingevroren - dat is echt superlekker."

Groenten passen bij alles

Jorien heeft een gouden tip voor wie gezonder en toch lekker wil eten. "Je moet overal groenten in verwerken. Ik ben zelf een grote eter en heb niet snel genoeg. Daarom probeer ik altijd grote porties te maken door veel groenten te verwerken. Mijn lievelingsgroente is courgette. Dat heeft op zich weinig smaak: het absorbeert de smaak van andere ingrediënten. Daardoor kun je het overal in verwerken. Als ik spaghetti maak, gebruik ik altijd de helft pasta, de helft courgetti (dunne courgetteslierten) die ik zelf maak. Zo eet je op zich evenveel, maar gezonder."

In brownies vervangt Jorien de helft van de vetstof door fijn geraspte courgette. "De courgette geeft vocht af, waardoor de brownies lekker smeuïg worden. En omdat de courgette volledig de smaak van de chocolade opneemt, smaakt het overheerlijk. Wafeltjes maak ik met zoete aardappel: superlekker, en je bent groenten aan het eten zonder dat je het merkt."

Gezond én lekker eten gaan perfect samen
Foto: Carrefour

Een van de favoriete gerechten van Jorien: wafeltjes van zoete aardappel belegd met cottage cheese, gerookte zalm en edamame-bonen.

Carrefour zorgt ervoor dat je makkelijk gezonde voeding kan vinden. Zo schrapte Carrefour al 116 omstreden additieven, en werd het gehalte zout, suiker, vet en verzadigde vetzuren in producten van eigen merk verlaagd. Zo kun je kiezen voor een gezonde, gevarieerde en evenwichtige voeding.

Carrefour heeft een groot aanbod aan producten met een 'gezonde prijs'. Gezonde prijzen zijn kleine prijzen met grote principes waar iedereen beter van wordt.

Act for food: concrete acties voor gezonde, smaakvolle, gevarieerde én duurzame voeding.
Ontdek meer over de acties »