Slimme recyclage: deze balpen is gemaakt uit koffiecapsules
Foto: Nespresso

Wat is er – behalve de paarse kleur – opvallend aan deze aluminium pen van Caran d'Ache? Je ziet het niet meteen, maar het aluminium komt van gerecycleerde koffiecapsules. Aluminium recycleren spaart grondstoffen én energie.

De Caran d'Ache 849 is een ware klassieker bij de balpennen. Sinds de lancering in 1969 verkocht de Zwitserse fabrikant van schrijfwaren er al meer dan vijftien miljoen exemplaren van. Caran d'Ache brengt regelmatig bijzondere edities van de 849 op de markt, zoals een reeks ontworpen door de legendarische designer Paul Smith.

Slimme recyclage: deze balpen is gemaakt uit koffiecapsules
Foto: Nespresso

Sinds augustus is er ook een opvallende, paarse versie van de 849 te koop. Het bijzondere daaraan is dat het aluminium van de pen gemaakt is uit gerecycleerde Nespresso-koffiecapsules. Aluminium kan immers zonder kwaliteitsverlies eindeloos gerecycleerd worden. Gerecycleerd aluminium is veel beter voor het milieu.

Slimme recyclage: deze balpen is gemaakt uit koffiecapsules
Foto: Nespresso

Recycleren is zuiniger

Voor primair aluminium moet eerst aluminiumerts ontgonnen worden. Om daarna van dat erts aluminium te maken, is heel wat energie nodig. Aluminiumfabrikanten hebben hun productieprocessen al energiezuiniger gemaakt. Toch blijft er voor de productie van een ton primair aluminium twintig keer meer energie nodig dan voor een ton gerecycleerd aluminium.

Het gerecycleerde aluminium voor de Caran d'Ache 849 heeft een unieke oorsprong: het is volledig afkomstig van koffiecapsules van Nespresso. Nespresso koos aluminium als materiaal voor zijn capsules, aangezien het de versheid en aroma’s van de koffie bijzonder goed beschermt en omdat het oneindig recycleerbaar is.

De koffiemaker zorgt er al jaren voor dat het materiaal in zijn producten hergebruikt of gerecycleerd kan worden. Om het goede voorbeeld te geven, gaat Nespresso zelf ook steeds meer gerecycleerd aluminium gebruiken. De koffiecapsules van de koffie Master Origin Colombia bijvoorbeeld bevatten al 80 procent gerecycleerd aluminium.

Slimme recyclage: deze balpen is gemaakt uit koffiecapsules
Het aluminium in koffiecapsules kan eindeloos gerecycleerd worden. Foto: Nespresso

Duurzaam aluminium

Tegen eind 2021 wil Nespresso voor alle thuiscapsules 80 procent gerecycleerd aluminium gebruiken, zegt Astrid Haas, Technical & Quality Manager van Nespresso België. “Dat is vandaag dus al het geval voor de Master Origin Colombia, maar ook voor 13 procent van het assortiment Vertuo.” Nespresso wil het aandeel van gerecycleerd aluminium blijven verhogen.

Volledig overstappen op gerecycleerd aluminium, is vandaag nog geen optie. Daarom heeft Nespresso mee het Aluminium Stewardship Initiative (ASI) opgericht. Die organisatie wil de productie van primair aluminium duurzamer maken. Het ASI stelde een duurzaamheidsstandaard op waarmee bedrijven hun ecologische impact kunnen meten en verbeteren. Een onafhankelijke instantie controleert of bedrijven aan de criteria voldoen.

Vorig jaar ontving Nespresso als eerste koffiemaker een ASI-certificaat. Nespresso werkt samen met zijn leveranciers om ervoor te zorgen dat al zijn aluminium tegen 2025 gecertifieerd is. Zo ben je zeker dat het aluminium van jouw koffiecapsules met aandacht voor duurzaamheid geproduceerd werd.

Zo maakt Nespresso het verschil:
lees hier hoe Nespresso de recyclage van aluminium bevordert. »