Navalni: ‘Poetin zit achter vergiftiging’
Navalni is momenteel nog in Berlijn. Foto: AP

De Russische oppositieleider Aleksej Navalni stelt president Vladimir Poetin verantwoordelijk voor zijn recente vergiftiging. Hij doet dat donderdag in een interview met het Duitse weekblad Der Spiegel. ‘Andere versies van wat er is gebeurd, heb ik niet’, aldus de 44-jarige Navalny.

De oppositieleider was woensdag op bezoek bij de redactie van Der Spiegel in Berlijn. Hij kondigde ook aan naar Rusland terug te willen keren. ‘Mijn opgave is nu de man te blijven die geen angst heeft. En ik heb geen angst!’

Navalni werd op 20 augustus erg ziek tijdens een binnenlandse vlucht in Rusland. Hij werd opgenomen in een ziekenhuis in de Siberische stad Omsk en werd later overgebracht naar het befaamde hospitaal Charité in de Duitse hoofdstad Berlijn. Daar lag hij wekenlang in een kunstmatige coma tot hij daar op 7 september werd uitgehaald. Vorige week woensdag werd hij uit het ziekenhuis ontslagen. Op basis van de vooruitgang en huidige toestand van Navalni geloven de behandelende artsen dat een volledig herstel mogelijk is. ‘Het is echter nog te vroeg om de mogelijke effecten op de lange termijn van zijn zware vergiftiging te bepalen’, klinkt het nog.

Labo’s in Duitsland, Frankrijk en Zweden kwamen tot de conclusie dat de oppositieleider is vergiftigd met het novitsjok-zenuwgif. Westerse landen eisen opheldering van Moskou, maar het regime van president Poetin ontkent alle betrokkenheid.