Verdeling ministerportefeuilles: Frank Vandenbroucke maakt comeback als minister voor SP.A
Foto: BART DEWAELE

Frank Vandenbroucke maakt een comeback als minister voor de SP.A. En hij is niet de enige verrassing in de regering-De Croo.

De aangekondigde ‘bom’ van SP.A-voorzitter Conner Rousseau is inderdaad een verrassing van formaat: oud-minister Frank Vandenbroucke komt terug als vicepremier en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid. Meryame Kitir wordt bevoegd voor Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedelijk Beleid.

Verdeling ministerportefeuilles: Frank Vandenbroucke maakt comeback als minister voor SP.A
Foto: Instagram Conner Rousseau.

Open VLD levert naast premier Alexander De Croo ook de minister van Justitie. Dat wordt Vincent Van Quickenborne, die ook vicepremier wordt. De partij krijgt ook Begroting en mag de voorzitter van de Senaat leveren. Eva De Bleeker wordt staatssecretaris voor Open VLD.

De PS mag de voorzitter van de Kamer aanduiden. Dat wordt Eliane Tillieux. De ministerposten van deze partij zijn Pensioenen, Werk en Defensie. Karine Lalieux wordt minister van Pensioenen. Werk en Economie is voor Pierre-Yves Dermagne en Ludivine Dedonder krijgt Defensie. Verder mag de PS ook de staatssecretaris voor Relance leveren. Dat wordt Thomas Dermine, momenteel de rechterhand van Paul Magnette.

CD&V heeft Financiën en Binnenlandse Zaken binnengehaald. Bij die laatste post wordt een staatssecretaris voor Asiel en Migratie gevoegd, die naar Sammy Mahdi gaat. De onbekende Antwerpse advocate Annelies Verlinden doet als wit konijn haar intrede bij de christendemocraten, en wordt minister van Binnenlandse Zaken. Vincent Van Peteghem krijgt Financiën en wordt vicepremier.

Groen krijgt Energie en Overheidsbedrijven en Ambtenarenzaken. Donderdag moeten de namen duidelijk worden.

De MR krijgt drie posten. Afscheidnemend premier Sophie Wilmès wordt vicepremier en krijgt Buitenlandse Zaken. De MR mag ook een van de twee ministers leveren die zich bezig zullen houden met het voorbereiden van een staatshervorming. Daarnaast mag de partij ook Middenstand, Landbouw en Digitalisering claimen.

Georges Gilkinet wordt Ecolo-vicepremier en minister voor Mobiliteit en NMBS in de nieuwe federale regering. Zakia Khattabi wordt minister van Milieu, Klimaat en Duurzame Ontwikkeling. Sara Schlitz ten slotte wordt staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit.

In totaal moeten 15 ministerposten en vijf staatssecretarissen verdeeld worden.

In deze video blikken we terug op de voorbije 493 dagen: