Anna van der Breggen klautert het snelst op de Muur van Hoei en wint zesde Waalse Pijl op rij
Foto: Photo News

Wereldkampioene Anna van der Breggen heeft de Waalse Pijl voor vrouwen gewonnen. In regenachtige omstandigheden schudde ze op de steile aankomst Uttrup Ludwig en Vollering af.

Schaduwfavoriete Cecilie Uttrup Ludwig moest in volle finale nog van fiets wisselen door een mechanisch defect. Het sein voor Trek-Segafredo, met Elisa Longo Borghini en Lizzie Deignan, om het heft in handen te nemen. Op de Côte d’Ereffe bleef zo slechts een vijfentwintigtal rensters over in het uitgedunde peloton.

Op de voorlaatste helling van de dag, de Côte des Chemin des Gueuses, nam Boels-Dolmans het commando over. Chantal Blaak cijferde zich volledig weg om het pakket nog meer uit te dunnen, in dienst van kopvrouw Anna van der Breggen. De Nederlandse wereldkampioene van Imola maakt die favorietenrol helemaal waar op de Muur van Hoei. Demi Vollering en Cecilie Uttrup Ludwig konden lang aanklampen, maar in de laatste honderd meter was er niks te doen aan Van der Breggen.

Julie Van de Velde en Jesse Vandenbulcke (beiden Lotto-Soudal Ladies) reden de wedstrijd niet uit. Ze stapten vroegtijdig af omwille van een valpartij. Van de Velde werd naar het ziekenhuis overgebracht.

Anna van der Breggen klautert het snelst op de Muur van Hoei en wint zesde Waalse Pijl op rij
Foto: BELGA

Anna Van der Breggen: “De spannendste van mijn zes overwinningen hier”

“Ik ben blij te kunnen winnen”, blies Van der Breggen in de flashreactie. “Dit was, denk ik, de spannendste van allemaal. Ik voelde in de wedstrijd dat ik nog behoorlijk moe was. En het begon te regenen. Dus ja, het was een zware koers. Maar de ploeg deed veel voor me. Mijn ploeggenotes reden erg goed, en snel. Dus ik voelde wat druk om het af te maken.”

En het afmaken, dat deed de 30-jarige Van der Breggen bovenop de Muur van Hoei met zwier. “Ik begon er voorin aan, want Chantal (Van den Broek-Blaak) en Amy (Pieters) hadden me voorin afgezet. Ik hou er altijd van om mijn eigen tempo te rijden. Zo snel als mogelijk, met nog een beetje marge voor het einde. Als de anderen dan komen, moet je wel volgen. Demi (Vollering) kwam, maar ik wachtte een beetje op het bordje van 150 meter, en daar wist ik: ‘Nu kan ik vol gaan’.”

Dat haar naam nu zesmaal op rij op het palmares van de Waalse Pijl prijkt, daar hecht Van der Breggen wel belang aan: “Ja, dat betekent veel. Deze finale is ongelooflijk zwaar. Dat is iets dat me ligt. Ik hou van deze wedstrijd. Hier zesmaal winnen is gek. Luik-Bastenaken-Luik? Eerst dit vieren, en dan herstellen. Ik voel me wat moe, net als de rest. En de nieuwe finale van Luik is minder zwaar, en ligt me misschien minder goed dan het vroegere parcours.”

Anna van der Breggen klautert het snelst op de Muur van Hoei en wint zesde Waalse Pijl op rij
Foto: BELGA