Nagorno-Karabach: Armenië niet klaar voor vredesonderhandelingen met Azerbeidzjan
Armenië verspreidde een video waarop een explosie te zien is. Foto: EPA-EFE

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft dinsdag in een verklaring unaniem opgeroepen tot een ‘onmiddellijke beëindiging van de gevechten’ in Nagorno-Karabach. De Armeense premier Nikol Pachinian vindt het nog te vroeg om te onderhandelen over het conflict in Nagorno-Karabach met Azerbeidzjan.

De vijftien leden van de Veiligheidsraad scharen zich achter ‘de oproep van de secretaris-generaal’ van de VN, António Guterres. Aan de strijdende partijen wordt gevraagd om ‘de gevechten onmiddellijk te stoppen, de spanningen te verminderen, en terug te keren naar constructieve onderhandelingen’.

Ze ‘veroordelen krachtig het gebruik van geweld en betreuren het verlies aan mensenlevens onder de burgerbevolking’, zo staat nog in de mededeling.

Tot slot wordt in de tekst ook de ‘volle steun’ uitgesproken voor een ‘centrale rol van de covoorzitters (VS, Rusland en Frankrijk) van de groep van Minsk bij de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE)’. Er wordt bij de strijdende partijen aangedrongen om nauw met hen samen te werken voor een ‘dringende hervatting van de dialoog zonder voorafgaande voorwaarden’.

De verklaring werd aangenomen op een spoedbijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad. De bijzondere zitting kwam er op verzoek van Duitsland en Frankrijk, met steun van Estland, België en Groot-Brittannië.

Het conflict tussen de gewezen Sovjetrepublieken sleept al jaren aan. De regio Nagorno-Karabach is een enclave in Armenië die in de Sovjet-Unie deel uitmaakte van de Sovjetrepubliek Azerbeidzjan. Armenië heeft de streek al lang in handen en de bevolking is overwegend Armeens, maar Azerbeidzjan wil de regio al decennia terug. In het conflict krijgt Azerbeidzjan steun van Turkije.

Het gebied scheurde zich af in 1988, wat in 1992-1994 leidde tot een conflict waarbij 30.000 doden vielen. Sinds 1994 geldt een broos bestand. De huidige gevechten vormen de meest dodelijke heropflakkering van het geweld van de afgelopen jaren.

Geen voetbal voor Armeense international en backlash voor Kim Kardashian West

Intussen sijpelt het conflict door naar andere (onverwachte) plaatsen. Zo zal de Griekse eersteklasser Larissa nog niet meteen op zijn nieuwe verdediger Varazdat Haroyan kunnen rekenen. De Armeense international (51 caps) werd net als alle Armeense mannen onder de veertig jaar gemobiliseerd in het conflict met buurland Azerbeidzjan.

‘Haroyan bevindt zich al in de oorlogszone’, meldde Larissa, dat de 28-jarige linksachter eerder deze maand overnam van het Russische Ural Yekaterinburg.

De Amerikaanse realityster Kim Kardashian West, die zelf Armeense roots heeft, heeft op Twitter dan weer een video gedeeld waaruit haar steun voor Armenië blijkt. Ze kreeg daaronder backlash omdat ze niet heeft getweet over het Amerikaanse presidentiële debat dat op dat moment aan de gang was.