Bette Westera wint opnieuw Gouden Griffel
Foto: Sylvia Weve

Het boek ‘Uit elkaar’, geschreven door Bette Westera en geïllustreerd door Sylvia Weve, is bekroond met de Gouden Griffel, de prijs voor het best geschreven kinderboek van 2020. ‘Hup Herman!’, geschreven en geïllustreerd door Yvonne Jagtenberg, is bekroond met het Gouden Penseel, de prijs voor het best geïllustreerde kinderboek van 2020.

Dat is dinsdag bekendgemaakt aan de vooravond van de 66e Kinderboekenweek. Westera en Weve ontvingen eerder dit jaar voor ‘Uit elkaar’ ook al de Woutertje Pieterse Prijs. In 2015 kreeg Westera een Gouden Griffel voor haar boek ‘Doodgewoon’, ook al met illustraties van Weve.

In ‘Uit elkaar’ pakken ze een gevoelig thema aan te pakken: echtscheiding en onconventionele families. Een heel gamma aan aspecten en gevoelens komt aan bod. De gedichten zijn soms grappig, soms troostend, vaak rauw, de illustratiestijlen zijn even gevarieerd als de gevoelens waarop gefocust wordt.

Jagtenberg sleepte het Gouden Penseel vorig jaar ook al in de wacht met haar boek ‘Mijn wonderlijke oom’.

De Kinderboekenweek begint woensdag. Het thema is En toen?, want het draait deze keer vooral om geschiedenis. Het Kinderboekenweekgeschenk is ‘De diamant van Banjarmasin’, waarin Arend van Dam in acht verhalen de geschiedenis van Nederland induikt.