Biden geeft zelf belastingaangifte vrij aan vooravond van debat met Trump
Joe Biden Foto: AFP

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden betaalde vorig jaar bijna 300.000 dollar belastingen. Dat blijkt uit zijn aangifte, die hij enkele uren voor het eerste debat met zijn Republikeinse tegenstrever heeft vrijgegeven. Van Trump lekte dit weekend uit dat hij de voorbije jaren amper belastingen heeft betaald.

Volgens de documenten betaalden de voormalige vice-president en zijn echtgenote 346.204 dollar inkomstenbelasting, waarvan hij 46.858 dollar terugkreeg. Dat brengt het totaal op 299.346 dollar. Hun totale inkomen bedroeg 944.737 dollar, wat hun aanslag op 31,7 procent brengt.

In de VS is het de gewoonte dat de president zijn aangifte zelf bekend maakt. Trump heeft dat als president echter steeds geweigerd. De New York Times publiceerde dit weekend zijn aangifte, waaruit bleek dat hij in 2016 en 2017 slecht 750 dollar belastingen betaalde. In de jaren daarvoor betaalde hij vaak helemaal niets, omdat hij verliezen van zijn bedrijven afschreef.

Recentere gegevens van Trump zijn niet bekend, en Biden vraagt nu aan de zittende president om die aangiften alsnog vrij te geven. De oproep komt er vlak voor het eerste van drie debatten tussen de beide presidentskandidaten. Dat de aangiften daar voorwerp van debat zullen zijn, staat vast. De twee kandidaten staan in de nacht van dinsdag recht tegenover elkaar.

Ook Kamala Harris, de running mate van Biden heeft de aangifte van haar en haar echtgenoot openbaar gemaakt.