91-jarige emir van Koeweit overleden
Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah bij een toespraak voor de VN in 2015. Foto: REUTERS

De emir van de olierijke ministaat Koeweit, Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, is dinsdag op 91-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het paleis. Hij stond bekend als een bondgenoot van de VS.

Er werd al maanden gespeculeerd over de gezondheid van de emir. Sinds vorig jaar werd de man al verschillende malen in het ziekenhuis opgenomen. Na een ziekenhuisopname in Koeweit op 18 juli droeg het staatshoofd een deel van zijn bevoegdheden tijdelijk over aan kroonprins sjeik Nawaf al-Ahmad al-Jaber al-Sabah.

Daarna werd de sjeik naar de Verenigde Staten overgevlogen voor een medische behandeling. Het is voorlopig niet duidelijk of hij daar ook is overleden, noch waaraan hij is gestorven.

De emir regeerde sinds 2006 over de olierijke golfstaat. Hij werd gezien als een verzoenende actor in een politiek onrustige regio. Sjeik Sabah was een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië, maar had tegelijk ook goede banden met hun rivaal Iran. Ook probeerde hij te bemiddelen in het geschil tussen Qatar en Saoedi-Arabië, Egypte, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in