Singapore Airlines biedt toch geen ‘vluchten naar nergens’ aan
Foto: REUTERS

Luchtvaartmaatschappij Singapore Airlines zal geen ‘vluchten naar nergens’ aanbieden. Dat heeft ze dinsdag aangekondigd, na kritiek op de milieu-impact van de vluchten.

Verschillende luchtvaartmaatschappijen - onder meer in Australië, Japan en Taiwan - boden de voorbije weken dergelijke vluchten aan. Mensen betalen voor een zitje op een vliegtuig dat op dezelfde plek landt als het opgestegen was.

Qantas bijvoorbeeld beloofde een zeven uur durende vlucht langs allerlei Australische bezienswaardigheden, zoals het Great Barrier Reef, Uluru, Byron Bay en de haven van Sydney.

‘Velen van onze frequente vliegers zijn het gewoon om wekelijks op een vliegtuig te stappen, en missen die ervaring van vliegen evenveel als de bestemmingen zelf’, zei Qantas-ceo Alan Joyce over het opmerkelijke initiatief.

Dankzij de speciale vluchten, die vaak erg populair bleken, kunnen de luchtvaartmaatschappijen vooral toch wat verdienen nu de luchtvaart grotendeels stilligt. En het is ook belangrijk opdat piloten hun licenties kunnen behouden.

Maar er kwam veel kritiek van milieuactivisten. Volgens hen is de coronacrisis het moment om na te denken over het klimaat en niet het moment om terug te keren in destructieve patronen. Singapore Airlines heeft geluisterd naar hun argumenten.

‘Het idee van korte uitzonderlijke vluchten of “vluchten naar nergens” werd initieel overwogen, maar na rijp beraad werd het niet gevalideerd’, aldus de luchtvaartmaatschappij, die nu andere opties bestudeert ‘om fans te plezieren’. Zo zouden geïnteresseerden vliegtuigen kunnen bezoeken, of er in dineren. Het vliegtuig blijft dan wel aan de grond staan.