Aanvaller wou kantoor Charlie Hebdo in brand steken
De aanslag vond plaats nabij de vroegere kantoren van Charlie Hebdo. Foto: Photo News

De hoofdverdachte van de steekpartij vrijdag in Parijs heeft toegegeven dat hij de kantoren van het satirische weekblad Charlie Hebdo in brand wou steken. De man had bij de aanval flessen met brandbare vloeistof bij zich.

Dat maakte het Franse gerecht dinsdag bekend tijdens een persconferentie. De man bleek echter niet op de hoogte te zijn dat het kantoor van het tijdschrift niet langer op die plaats is gevestigd. De man heeft de feiten bekend. Hij heeft intussen ook toegegeven dat hij 25 jaar is, en niet 18 zoals hij eerder verklaarde.

Bij de mesaanval, vlakbij de oude kantoren, raakten vrijdagnamiddag twee medewerkers van het mediabedrijf Premières Lignes Télévision zwaargewond. Ze overleefden de aanval wel.

Cartoons

De verdachte van de steekpartij zou de herpublicatie van de cartoons van de profeet Mohammed hebben genoemd als aanleiding. Naast de hoofdverdachte, een 25-jarige Pakistaan, werd onder meer ook een jongere broer van de man opgepakt.

Volgens Le Parisien wilde de twintiger journalisten van Charlie Hebdo aanvallen. Hij dacht dat het magazine daar nog gevestigd was, bevestigen gerechtelijke bronnen aan AFP.

Proces

Charlie Hebdo was in januari 2015 het doelwit van een radicaalislamitische aanslag. Twaalf mensen lieten het leven. De twee daders werden later gedood door de politie. Drie weken geleden begon het proces tegen hun vermeende handlangers. Het tijdschrift publiceerde toen opnieuw de omstreden cartoons van de profeet Mohammed.

Dat leidde ook nu weer tot protesten in islamitische landen, waaronder Pakistan.