Conflict Nagorno-Karabach: Nog eens 26 Armeense separatisten gedood, volgens lokale overheid
Een monument in de regio ter herdenking van de eerder Nagorno-Karabach-oorlog. Officieel is er een wapenstilstand sinds 1994. Foto: NurPhoto via Getty Images

In de betwiste Kaukasische regio Nagorno-Karabach zijn maandagavond nog eens 26 Armeense separatisten gedood bij gevechten met Azerbeidzjaanse troepen. Het dodental is daarmee opgelopen tot 84, meldt het ministerie van Defensie van Nagorno-Karabach.

Volgens het Armeense ministerie van Defensie heeft het leger van Azerbeidzjan maandag massaal aanvallen uitgevoerd in het zuiden en noordoosten van Nagorno-Karabach. Voorlopig konden alle aanvallen worden afgeslagen, klinkt het nog.

In Nagorno-Karabach, een enclave in Azerbeidzjan met een Armeense meerderheid, vinden sinds zondag hevige gevechten plaats tussen Armeense separatisten en het Azerbeidzjaanse leger.

Het conflict tussen de gewezen Sovjetrepublieken sleept al jaren aan. De regio Nagorno-Karabach is een enclave in Azerbeidzjan die in de Sovjet-Unie deel uitmaakte van de Sovjetrepubliek Azerbeidzjan. Armenië heeft de streek al lang in handen en de bevolking is overwegend Armeens, maar Azerbeidzjan wil de regio al decennia terug.

Het gebied scheurde zich af in 1988, wat in 1992-1994 leidde tot een conflict waarbij 30.000 doden vielen. Sinds 1994 geldt een broze wapenstilstand. De gevechten vormen de meest dodelijke heropflakkering van het geweld van de afgelopen jaren.

Correctie 29/09, 09u03: Eerder stond er in de voorlaatste alinea dat Nagorno-Karabach een enclave in Armenië is. Dat moest in Azerbeidzjan zijn, zoals in de tweede alinea vermeld wordt.