Strengere maatregelen in Nederland: thuiswerken, beperkt bezoek en vroeger sluitingsuur in horeca
De cafés in Amsterdam moeten straks misschien al om 22 uur sluiten. Foto: AFP

De Nederlandse regering kondigt maandagavond nieuwe maatregelen aan in de strijd tegen het coronavirus. Zo is thuiswerken opnieuw de norm en worden gezelschappen beperkt tot vier personen. Horecazaken moeten om 22 uur sluiten.

De Nederlandse premier Mark Rutte en de Nederlandse minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge noemen de situatie in hun land ‘ernstig’. De Nederlandse overheid ziet geen andere oplossing dan opnieuw maatregelen op landelijk niveau in te voeren. In de woorden van Rutte: ‘We dreigen het virus achter na te moeten lopen’. We nemen nu strenge maatregelen om weer voorop te lopen.’

Eerder raakte al bekend dat de horeca om 22 uur de deuren zouden moeten sluiten. Om 21 uur mogen geen nieuwe klanten meer binnen. Die maatregel treft cafés natuurlijk harder dan restaurants. Dat is geen toeval, merkt Rutte op, aangezien de besmettingsclusters vooral in cafés gevonden worden.

De Nederlandse overheid vraagt ook om opnieuw zoveel mogelijk thuis te werken. ‘Dat heeft in het voorjaar erg veel effect gehad’, aldus Rutte. Bovendien zien ze ook in de clusters terug dat heel wat besmettingen plaatsvinden in de werkcontext. Als er toch nog een besmetting op een kantoor gevonden wordt, riskeren ze hun deuren maximaal veertien dagen te moeten sluiten.

De Nederlanders proberen ook verplaatsingen in groep zoveel mogelijk te beperken. De groepsgrootte in openlucht worden beperkt tot veertig personen buiten en dertig personen binnen. Gezelschappen mogen niet groter zijn dan vier, tenzij het één huishouden betreft. Een horecazaak mag in de buitenlucht dus maximum veertig personen in gezelschappen van vier ontvangen. Winkelen doe je zoveel mogelijk alleen. Er wordt ook gevraagd om thuis maximaal drie gasten ontvangen. Kinderen tot 13 jaar vallen niet onder dit advies.

Alle sportwedstrijden gebeuren achter gesloten deuren, ook amateursporten. De sportkantines gaan weer dicht.

In het onderwijs verandert er niets. En ook voor grote ‘doorstroomlocaties’ waar verschillende mensen langs elkaar bewegen, zoals pretparken, musea, en winkelcentra, gelden uitzonderingsregels. De veiligheidsregio’s bepalen hoeveel bezoekers daar worden toegelaten met het oog op het mogelijk houden van anderhalve meter afstand tussen bezoekers.

Mondmaskers waren in Nederland al verplicht op het openbaar vervoer, maar worden nu ook in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag geadviseerd in winkels. Het virus circuleert in die steden het sterkst. Handelaars mogen ook klanten weigeren die geen mondmasker dragen. Eerder waren Rutte en co niet te vinden voor mondmaskers, maar ze keren nu toch hun kar. ‘Ik denk dat het iets bijdraagt, ja’, zegt Rutte daar nu over, ‘maar de anderhalve meter afstand is wel superieur.’

Reizen naar Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wordt afgeraden, tenzij het echt noodzakelijk is.

De registratie van klanten, zoals we die ook in ons land kennen in horeca, breidt Nederland uit naar alle contactberoepen. Ook kappers en masseurs moeten dus registreren wie hen bezocht. Mogelijk wordt die registratieplicht nog verder uitgebreid.

De maatregelen gelden voor drie weken. Daarna volgt een nieuwe evaluatie: als de curve afgevlakt wordt, wil Nederland opnieuw naar regionale maatregelen. Rutte en de Jonge benadrukken dat vrijheid, volksgezondheid en economie geen tegengestelden zijn, maar net onlosmakelijk met elkaar verbonden. ‘We moeten de pijn verdelen’, sprak Rutte. ‘Het laten oplaaien van het virus heeft nog grotere gevolgen, ook economisch.’ Hij eindigt met een oproep aan het volk om de regels zo goed mogelijk te volgen. De politie en boa’s (buitengewoon opsporingsbeambtenaars) zullen deze afdwingen, ‘maar dat is niet nodig als ze gewoon gevolgd worden.’

3.000 nieuwe besmettingen

Sinds zondag zijn in acht regio’s al strengere maatregelen van kracht, maar de regering zou nu dus ook opnieuw landelijke maatregelen invoeren. Die zijn nodig omdat het aantal besmettingen overal snel stijgt. De afgelopen 24 uur werden opnieuw bijna 3.000 nieuwe besmettingen vastgesteld, zo blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De nieuwe maatregelen zouden dinsdagavond ingaan, en alvast drie weken gelden. Daarna wordt het effect op de besmettingen geëvalueerd.