Nieuwe bodycambeelden roepen vragen op over onderzoek naar dood Breonna Taylor
Foto: REUTERS

Politieagenten uit Louisville, Kentucky hebben de gedragslijn van hun politieafdeling geschonden tijdens de politie-inval waarbij Breonna Taylor om het leven kwam. Hoewel de politieafdeling zei dat de aanwezige agenten geen bodycams droegen, werden maandag 45 beelden vrijgegeven.

De videobeelden, die Vice News kon verkrijgen, tonen hoe de agenten van Louisville (Kentucky) de gedragslijn van meerdere politieafdelingen schenden. Ze worden nu opgenomen in het onderzoeksdossier. Opvallend is dat de politieafdeling van Louisville eerder had gezegd dat er geen camerabeelden bestonden. Volgens de politieafdeling zouden agenten die in burger opereren, niet verplicht zijn om bodycams te dragen. Toch werden vandaag 45 bodycambeelden vrijgegeven.

In strijd met de regels

Op die beelden is onder meer te zien dat geen enkele van de aanwezige agenten begeleid werden na het incident. Dat is in strijd met de regels van de politieafdeling, die stelt dat alle agenten die bij een gewelddadig incident betrokken zijn, ter plaatse moeten worden gekoppeld aan een begeleidende agent die verantwoordelijk is om bijvoorbeeld een advocaat te vinden voor de betrokken agent. Ook zouden betrokken agenten bij gewelddadige acties op administratief verlof of herplaatsing gezet moeten worden, in afwachting van het eerste onderzoek. Dit was niet het geval bij het incident.

Het beeldmateriaal van verschillende agenten lijkt ook gedeeltelijk het verhaal te bevestigen van Kenneth Walker, Breonna Taylors vriend. Zo vertelde Walker in een bevraging op 13 maart, een paar uur na de inval, dat de agenten dreigden een drugshond op hem af te sturen en dat ze dreigden met een gevangenisstraf. Dit wordt bevestigd in de beelden.

Onvoorbereide politie-inval

Zes maanden na de dood van Taylor is nog niemand aansprakelijk gesteld voor haar overlijden, hoewel er al een juridische uitspraak viel. Taylor overleed tijdens een onvoorbereide politie-interventie in haar appartement. Taylor en haar vriend werden toen onterecht in verband gebracht met een lokale cocaïne- en crackhandel. Toen de agenten in burger hun appartement binnenvielen, dacht haar vriend dat het om inbrekers ging, waardoor hij op de agenten schoot. De agenten losten vervolgens 32 kogels. Enkele kogels raakten Breonna Taylor.

Taylor zelf was ongewapend op het moment van de feiten. De betrokken agenten gingen vrijuit. Een agent wordt wel vervolgd, maar alleen omdat hij de buren van Taylor in gevaar bracht, niet omdat Taylor om het leven kwam. In reactie op dat nieuws zijn er protesten in verschillende steden in de Verenigde Staten. De manifestanten in New York, Philadelphia (Pennsylvania), Baltimore (Maryland) en andere steden vragen gerechtigheid voor Breonna Taylor.