Marc Van Ranst voor rechter na ‘blijf weg uit Antwerpen’-tweet
Foto: BELGA

Marc Van Ranst zal zich op 3 november voor een burgerlijke rechtbank in Mechelen moeten verantwoorden voor een bericht op Twitter. Daarin riep hij mensen op om niet naar Antwerpen af te zakken deze zomer. Rudi De Kerpel, N-VA-regeringscommissaris en Antwerps ondernemer, meent dat hij schade opliep door die boodschap en door onduidelijk communiceren van Van Ranst. Hij vraagt 5.000 euro schadevergoeding van de viroloog.

Rudi De Kerpel startte een burgerlijke procedure tegen Van Ranst omdat hij meent dat diens uitspraken hem schade berokkenden. Toen het aantal coronabesmettingen in Antwerpen de hoogte inging, tweette Van Ranst dat mensen er beter wegbleven.

Dat schoot bij De Kerpel in het verkeerde keelgat. Hij en vijf andere ondernemers uitten hun ongenoegen, maar alleen De Kerpel ging effectief over tot een burgerlijke procedure.

‘Mijn cliënt heeft economische schade geleden door de uitspraken van mijnheer Van Ranst’, zei De Kerpels advocaat Walter Damen. ‘Daarnaast wil hij zelf het voortouw nemen om een goed coronabeleid en communicatie daaromtrent af te dwingen. De communicatie van Van Ranst is echt niet goed en brengt ondernemers schade toe. Festivals, reizen, horeca ... heel wat sectoren krijgen maatregelen opgelegd, maar die wijzigen constant. Mensen weten niet meer wat ze moeten doen en blijven weg.’

Tijdverlies

Volgens De Kerpel is Van Ranst medeverantwoordelijk voor de falende communicatie. Het steeds wijzigende beleid en altijd maar andere standpunten over de huidige situatie brengen mensen in de war, vindt hij.

Van Ranst zelf noemt de procedure tijdverlies. ‘Ik verlies hier tijd mee, heb het volste vertrouwen in een goede afloop en wil koste wat het kost bij de behandeling van het dossier zijn in november’, zei hij.

Het dossier wordt op 3 november behandeld.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig