Homans moet coronatest ondergaan, Dewinter voorzitter Vlaams Parlement tijdens septemberverklaring
Vlaams Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans. Foto: BELGA

Eerste ondervoorzitter Filip Dewinter (Vlaams Belang) heeft vanmiddag de leiding van het Vlaams Parlement tijdelijk overgenomen van Liesbeth Homans (N-VA). Zij moest maandag getest worden op corona, en kon daardoor niet aanwezig zijn bij de septemberverklaring van de Vlaamse regering.

Homans meldde op Twitter dat ze door een coronatest de plenaire openingszitting niet kan voorzitten. ‘Dit tot mijn grote spijt, maar veiligheid primeert’, schrijft ze.

Door haar afwezigheid is de dag een beetje anders verlopen. Normaal begint Filip Dewinter als langst zetelende parlementslid als voorzitter, waarna het bureau wordt samengesteld, met Homans als voorzitter. Maar door haar afwezigheid kreeg de eerste ondervoorzitter de leiding. Aangezien dat ook Dewinter is, hield hij dus de regie in handen. De herverkiezing van Homans kon ondanks haar afwezigheid wel gewoon doorgaan.

De inhoudelijke debatten over de septemberverklaring, waarin minister-president Jan Jambon (N-VA) het Vlaamse relanceplan heeft voorgesteld, volgt pas woensdag. Maar zelfs als Homans een negatieve test aflegt, is het door de quarantaineregels twijfelachtig of ze die debatten zal kunnen leiden.

Manifestatie in Brussel

Bij aanvang van de zitting lieten SP.A, Groen en PVDA weten het niet gepast te vinden om Dewinter de leiding te laten nemen. SP.A en Groen klaagden over de aanwezigheid van Dewinter op de Vlaams Belang-manifestatie van zondag in Brussel. SP.A-fractieleider Hannelore Goeman vroeg dat alle parlementsleden van Vlaams Belang die op de Heizel waren uit de zaal zouden vertrekken uit respect voor het zorgpersoneel. Ook Björn Rzoska van Groen vond dat Dewinter uit voorzorg de vergadering zou moeten verlaten. Chris Janssens van Vlaams Belang verweet de partijen ‘afgunst’ na de protestactie.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig