Conflict Nagorno-Karabach: gevechten duren voort, al minstens 39 doden
Armeense vrijwilligers melden zich om naar de betwiste regio te gaan. Foto: Melik Baghdasaryan/Photolure/TAS

De gevechten tussen Armeense en Azerbeidzjaanse troepen zijn ook zondagnacht en maandagochtend doorgegaan. Aan beide zijden werd hevig geschut ingezet. Aan Armeense kant vielen sinds zondag al 34 doden, aan Azerbeidzjaanse vijf.

Zondag braken in Nagorno-Karabach, een enclave in Azerbeidzjan met een Armeense meerderheid, hevige gevechten uit tussen Armeense separatisten en het Azerbeidzjaanse leger. Beide partijen beschuldigen elkaar als eerste begonnen te zijn met schieten.

Aan Armeense zijde vielen intussen al 34 doden, 32 soldaten en twee burgers. Aan Azerbeidzjaanse kant vielen al vijf burgerslachtoffers. Over mogelijke militaire verliezen is nog niet gecommuniceerd.

‘We zijn een stap verwijderd van een grootschalige oorlog’, zei Olesya Vartanyan van de ngo International Crisis Group aan persbureau AFP. ‘Eén van de belangrijkste redenen voor de huidige escalatie is dat er de laatste weken geen proactieve internationale bemiddeling tussen de twee partijen is geweest’, voegde ze eraan toe.