<I>The New York Times</I>: ‘Trump betaalde maar 750 dollar aan inkomstenbelasting in 2016’
President Donald Trump. Foto: rtr

Donald Trump heeft in 2016, het jaar dat hij verkozen werd als president, slechts 750 dollar aan federale inkomstenbelasting betaald, en in 2017 hetzelfde bedrag. Dat meldt de Amerikaanse krant The New York Times, die twintig jaar aan belastingaangiften van de president in handen heeft gekregen.

‘Hij heeft in tien van de vijftien voorafgaande jaren geen inkomstenbelastingen betaald, grotendeels omdat hij meer verliezen dan winsten aangaf’, aldus de krant.

De krant TheNew York Times(NYT) kreeg de fiscale informatie te pakken over een periode van meer dan twintig jaar van Trump, alsook van de honderden bedrijven die deel uitmaken van zijn organisatie. In de documenten staat ook gedetailleerde informatie over de eerste jaren van Trumps presidentschap. Van de jaren 2018 en 2019 heeft de krant geen informatie, meldt ze. De krant maakte de documenten zelf niet openbaar, omdat ze haar bronnen niet in gevaar wil brengen die ‘enorme persoonlijke risico’s namen om het publiek te informeren’.

Juridische strijd

De belastingaangiften van Trump zijn voorwerp van een juridische strijd. Trump weigert al van voor de verkiezingen van 2016 de informatie over zijn belastingen vrij te geven, omdat er naar eigen zeggen al een audit loopt naar zijn belastingen. Nochtans is het de gewoonte in de VS dat elke presidentskandidaat zijn belastingaangiften publiek maakt.

Het gebrek aan transparantie van de president leidt tot speculaties, bijvoorbeeld over het feit dat Trump helemaal niet zo rijk is als hij zelf beweert, of over belangenconflicten. Trump heeft het feit dat hij als zakenman fortuinen vergaard zou hebben, gebruikt tijdens zijn verkiezingscampagne om de Amerikanen te overtuigen om voor hem te stemmen.

De Amerikaanse media hadden eerder al documenten in handen gekregen over Trumps belastingen, die achteraf door de entourage van de president verkocht bleken te zijn. Die documenten gaven een heel ander beeld van Trumps financiën, aldus de NYT. Volgens de krant blijkt uit de documenten die zij heeft verkregen dat Trump steeds meer moet terugvallen op het geld dat hij verdient met bedrijven die mogelijk tot belangenconflicten leiden met zijn functie als president.

‘Fake news’

Trump reageerde tijdens een persconferentie op het bericht, dat hij ‘fake news’ noemde. ‘Ik heb belastingen betaald en dat zal je zien zodra mijn belastingaangiften worden vrijgegeven, er loopt nog een audit’, aldus de president, die toevoegde dat de belastingdienst IRS hem ‘zeer slecht behandelt’.