De helikopterkaping afgelopen vrijdag was een liefdesdaad. Drugscrimineel Mike G. (24) wilde zijn echtgenote Kristel A. (27), met wie hij vorig jaar getrouwd was in de gevangenis, bevrijden. G. en drie kompanen werden zaterdagavond gearresteerd.

De veroordeelde drugssmokkelaar Mike G. had vrijdag een afspraak gemaakt voor een helikoptervlucht boven Brussel. Zijn plan was om vanuit de luchthaven van Deurne naar de vrouwengevangenis van Berkendaal te vliegen waar zijn echtgenote Kristel A. is opgesloten. A. wordt verdacht van de moord op haar ex. Het stel leerde elkaar kennen in de gevangenis van Hasselt.

Aanvankelijk liep alles volgens plan, maar eens ze in de lucht waren, bedreigde Mike G. de 36-jarige pilote met een handvuurwapen. Het zou een replicawapen zijn geweest, maar dat wist de pilote niet. Er ontstond een schermutseling in de helikopter. Volgens getuigen cirkelde de helikopter enkele keren boven de gevangenis, maar vloog dan verder. De bevrijdingspoging zou mislukt zijn omdat het toestel niet kon landen op de binnenplaats van de gevangenis. Daarop vloog het naar Hélécine (Waals-Brabant), niet ver van Tienen, waar de 50-jarige adoptievader van Mike G. het drietal op een carpoolparking opwachtte om te vluchten.

Helikopterkaping uit liefde voor gevangenisbruid
Foto: Twitter

De verdachten deden tijdens de kaping niet veel moeite om hun identiteit te verbergen, zodat het de speurders niet veel moeite kostte hen op te sporen. Zaterdagavond kon de federale gerechtelijke politie (FGP) Antwerpen overgaan tot vier arrestaties. Naast Mike G. en zijn adoptievader konden ook de twee medeverdachten opgepakt worden in Limburg. Het gaat om een man van 18 uit Bilzen en om een man van 22 uit Lanaken.

Toevallige ontmoeting

De vier moeten voor de onderzoeksrechter in Antwerpen verschijnen voor diefstal met geweld in bende met wapenvertoon, deelname aan criminele organisatie, wederrechtelijke vrijheidsberoving en poging tot ontvluchting. De onderzoeksrechter zal beslissen over hun aanhouding.

Het Belang van Limburg berichtte eind vorig jaar over het huwelijk tussen Kristel A. en Mike G. ‘We zijn elkaar toevallig tegengekomen in de gevangenis’, aldus Mike G. in het krantenartikel. ‘Toen zowel Kristel als ik in januari 2019 bezoek kregen, liepen we elkaar in de bezoekersruimte tegen het lijf. We kenden elkaar nog van vroeger, maar hadden elkaar al lang niet meer gezien.’

Ze begonnen elkaar te schrijven en van het een kwam het ander. ‘Omdat we elkaar nooit konden zien, zijn we allebei computerlessen gaan volgen in de gevangenis. Dat was de enige manier om bij elkaar te zijn.’ Twee weken nadat ze een relatie kregen, mocht Mike G. de gevangenis verlaten met een enkelband. ‘Kristel dacht dat ik haar zou laten zitten. Toen heb ik haar ten huwelijk gevraagd’, zei G. toen.

‘Onze liefde is voor eeuwig’

Een week na hun huwelijk werd A. overgeplaatst naar de gevangenis van Vorst-Berkendaal omdat ze betrapt was met een gsm. In Het Nieuwsblad uitte Mike G. daarover toen zijn ongenoegen, omdat zijn vrouw met psychische problemen kampt en in Berkendaal geen hulp krijgt.

Kristel A. wordt verdacht van de moord op haar ex Andy Vandereyt (30) op 2 december 2018 in Aarschot. Vandereyt was die zaterdagnacht naar het huis van Kristel A. getrokken. Op straat ontstond er een gevecht. A. was in het gezelschap van een andere ex, Björn D.C. met wie ze drie kinderen heeft. De ruzie liep uit de hand en Andy Vandereyt werd neergestoken. Kristel A. zal zich voor het assisenhof van Leuven moeten verantwoorden voor de moord.

Na hun huwelijk zei Mike G. dat hij beseft dat zijn vrouw mogelijk twintig of dertig jaar gevangenisstraf zal krijgen. ‘Dat maakt me niet uit’, verklaarde hij toen. ‘Onze liefde is voor eeuwig.’