Zwitsers wijzen beperking vrij verkeer van personen met EU af
Foto: EPA-EFE

De Zwitsers hebben zondag in een referendum een beperking van het vrije verkeer van personen met de Europese Unie afgewezen. Dat blijkt uit voorlopige resultaten. Zowat 63 procent stemde tegen het voorstel van de rechtspopulistische Zwitserse Volkspartij (SVP), zo meldt zender SRF zondagmiddag. De foutenmarge zou nog drie procent bedragen, waarmee een andere uitkomst niet meer mogelijk is.

De SVP wilde de bilaterale overeenkomst met de EU over het vrije verkeer van personen beëindigen. Zwitserland zou volgens de partij lijden ‘onder ongecontroleerde en buitensporige immigratie’ en daardoor zouden banen bedreigd worden. Er zouden jaarlijks zowat 75.000 werknemers uit de EU naar Zwitserland trekken.

De meeste Zwitsers stemmen per post in de twee tot drie weken voorafgaand aan het referendum, maar zondag kon tot 12 uur ook nog gestemd worden in een stembureau. Uit opiniepeilingen zou zijn gebleken dat 65 procent van de Zwitsers tegenstander was van het initiatief. De werkelijke resultaten liggen daar slechts enkele procenten van verwijderd.

De Zwitsers stemden daarnaast ook over de invoering van twee weken vaderschapsverlof. Dat werd door een duidelijke meerderheid goedgekeurd. De aanschaf van gevechtsvliegtuigen en het versoepelen van de beperkingen op het schieten van wolven zouden volgens de eerste trends ook goedgekeurd worden, zij het nipter.