Akkoord over ruil van meer dan 1.000 gevangenen in Jemen
Door het conflict in Jemen vielen tienduizenden doden, voornamelijk burgers. Foto: AFP

De strijdende partijen in Jemen hebben een akkoord bereikt over de ruil van meer dan duizend gevangenen. Dat gebeurde tijdens onderhandelingen in Zwitserland onder auspiciën van de Verenigde Naties, melden bronnen dicht bij de Jemenitische regering en de rebellen.

De Jemenitische regering, gesteund door een internationale coalitie geleid door Saudi-Arabië, en de Houthi-rebellen, gesteund door Iran, sloten in 2018 een vredesakkoord. In het kader daarvan gingen ze akkoord met de ruil van ongeveer 15.000 gevangenen.

Sindsdien ruilen beide partijen zo nu en dan gevangenen. Indien de ruil waarvan zondag sprake is, plaatsvindt, wordt die de eerste grootschalige gevangenenruil sinds het begin van de oorlog in 2014.

Het akkoord, dat binnen twee weken zou worden uitgevoerd, gaat volgens een bron binnen de Jemenitische regering over de vrijlating van 681 rebellen en 400 leden van de regeringstroepen. Onder hen ook 16 Saoediërs en 4 Soedanezen, bondgenoten van Jemen. Een bron bij de Houthi-rebellen laat weten dat de gesprekken zondag nog worden voortgezet alvorens er officieel een akkoord wordt aangekondigd.

De gesprekken gingen van start op 18 september en moesten leiden tot de vrijlating van 1.420 gevangenen, onder wie de broer van de Jemenitische president Abedrabbo Mansour Hadi. De vrijlating van generaal Nasser Mansour Hadi door de rebellen werd echter uitgesteld, aldus een lid van de delegatie van de regering.

Het Internationale Rode Kruiscomité zal erop toezien dat de gevangenen veilig naar hun families kunnen terugkeren.

Door het conflict in Jemen vielen tienduizenden doden, voornamelijk burgers. Volgens de VN leidde de oorlog tot de grootste humanitaire crisis ter wereld.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig