Brussels Gewest verstrengt coronamaatregelen
Foto: Vadino

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest worden de coronamaatregelen aangescherpt om het stijgende aantal besmettingen onder controle te krijgen. Dat is beslist na crisisoverleg.

De cafés en bars in het Brussels Gewest moeten vanaf maandag al om 23 uur sluiten, in plaats van om 1 uur ’s nachts. Restaurants hoeven niet vroeger te sluiten. Daarnaast geldt er ook een samenscholingsverbod tussen 23 uur ’s avonds en 6 uur ’s ochtends: er mogen dan niet meer dan tien personen bijeen zijn in het openbaar. De maatregelen zullen drie weken gelden, maar op 6 oktober zouden ze al een eerste keer geëvalueerd worden.

Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie verklaart die beslissingen: ‘Als we kijken naar de oorsprong van de infecties zien we belangrijke infectiehaarden in cafés en bars.’ Ze roept ook op om het aantal nauwe contacten echt te beperken, ‘want daar gebeuren de meeste besmettingen’.

Mondmaskers

Na de Nationale Veiligheidsraad van afgelopen woensdag besliste het Brussels Gewest om vanaf 1 oktober de algemene mondmaskerplicht af te schaffen. Die beslissing wordt voorlopig niet teruggedraaid maar de negentien gemeentes mogen nu zelf beslissen in welke drukke straten ze mondmaskers verplichten. Ook in de buurt van scholen worden mondmaskers verplicht. Om welke straten het gaat, zal later nog vastgelegd worden.

Ook moet iedereen altijd een mondmasker bij hebben op het grondgebied van het Gewest. Wie er geen op zak heeft, riskeert een boete van 150 euro.

Crisisoverleg

De beslissingen zijn het resultaat van een crisisoverleg dat op zaterdagnamiddag om 17 uur begon en bijna drie uur duurde. Het was georganiseerd door de Hoge Ambtenaar Viviane Scholliers. Zij riep de negentien burgemeesters samen. Ook Inge Neven en vertegenwoordigers van de zes Brusselse politiezones schoven mee aan.

Volgens Le Soir lag aanvankelijk 22 uur als sluitingsuur voor de cafés op tafel, maar de burgemeesters zouden dat naar 23 uur hebben geschoven om de horeca toch iets meer te steunen.

Slechte cijfers

Het aantal coronabesmettingen in Brussel blijft snel stijgen. In de week van 16 tot en met 22 september kwamen er 2.353 nieuwe gevallen bij, 714 meer dan in de zeven dagen daarvoor. Dat is een stijging met 44 procent.

De positiviteitsratio ligt er ook het hoogst: 9,5 procent. Dat wil zeggen dat er op 100 covidtests 9,5 positief zijn. Dat cijfer ligt veel hoger dan in de andere provincies.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig