Nederlandse Van der Breggen soleert naar wereldtitel
Na de wereldtitel in het tijdrijden pakt Anna van der Breggen nu ook de titel op de weg. Foto: Photo News

Opnieuw ‘Oranje boven’ op het WK bij de vrouwen: Anna van der Breggen – donderdag de beste in de tijdrit – won in Imola nu ook de wegrit. Voor de regerend olympisch kampioene is het haar tweede wereldtitel. Zilver en brons gingen naar Annemiek van Vleuten en Elisa Longo Borghini.

De zege van Van der Breggen was een stuk in meerdere bedrijven. Bij het aansnijden van de derde van vijf rondes kwam een eerste serieuze ontsnapping van negen rensters tot stand met daarbij de meeste grote landen. Het negental verzamelde een maximale voorsprong van 2’30”.

Maar in ronde vier ging het tempo in het peloton onder impuls van de Nederlandse dames met een ruk de hoogte in en werd het kaf van het koren gescheiden. Annemiek van Vleuten zorgde ondanks haar polsblessure voor de verdere schifting. De uittredende wereldkampioene werd echter gecounterd door haar landgenote Anna van der Breggen. De wereldkampioene tijdrijden sloeg in geen tijd een brede kloof en reed de laatste veertig kilometer solo naar de zege.

Te zwaar voor de Belgen

De Belgische rensters trokken de aandacht door als eerste aan te vallen. Valerie Demey kon zich in ronde twee niet meer bedwingen en trok in het offensief. Helaas kreeg onze landgenote niemand in steun zodat zij al snel het nutteloze van haar poging inzag. Voor de overige meisjes was het vooral aanklampen. Dit parcours was duidelijk geen spek naar de bek van de Belgische meisjes.

Wonderwoman Van Vleuten

Ondanks een gebroken pols en een week met amper training speelde de 37-jarige Annemiek van Vleuten eens te meer een hoofdrol. Maar de Nederlandse botste op een veel te sterke Anna van der Breggen en speelde het ploegenspel perfect.

Ook te onthouden is dat op dit wondermooie maar loodzware parcours de poort morgen bij de mannen achteraan open zal staan. Deze omloop is zo zwaar dat een vroege vlucht exoten niet of nauwelijks een kans maakt om weg te rijden. En ook de favorieten zullen zich pas in de slotronde roeren. Mocht het gaan regenen, dan krijgen we bovendien een levensgevaarlijke race vol technische afdalingen. Niet dat het hoeft: regent het niet, dan zijn de klim naar Mazzolano en de Cima Gallisterna voldoende zwaar om het spektakel te garanderen.

Uitslag

1. Anna van der Breggen (Ned)

2. Annemiek van Vleuten (Ned) op 1’20”

3. Elisa Longo Borghini (Ita)

4. Marianne Vos (Ned) op 2’01”

5. Lianne Lippert (Dui)

6. Lizzie Deignan (GBr)

7. Kaisa Niewiadoma (Pol)

8. Cecile Uttrup Ludwig (Den) op 2’41”

9. Lisa Brennauer (Dui) op 3’08”

10. Marlen Reusser (Zwi)