Parijs gaat voor het eerst een standbeeld voor een zwarte vrouw oprichten
Burgemeester Anne Hidalgo bij de opening van de Jardin Solitude. Foto: AFP

Burgemeester Anne Hidalgo heeft zaterdag bekendgemaakt dat er een standbeeld komt voor Solitude, een zwarte vrouw die streed tegen slavernij op Guadeloupe. ‘Met haar moed en waardigheid heeft ze de weg naar de afschaffing van de slavernij in Frankrijk geopend.’

Parijs krijgt dus voor het eerst een standbeeld van een zwarte vrouw. Solitude streed in het begin van de negentiende eeuw tegen slavernij op het Franse Caribische eiland Guadeloupe. Haar verzet kostte haar haar leven. Ze werd op 30-jarige leeftijd opgehangen.

Anne Hidalgo, de burgemeester van de Franse hoofdstad, heeft zaterdag al een park vernoemd naar Solitude plechtig geopend. Burgemeester Hidalgo roemde de zwarte vrouw die ‘met haar moed en waardigheid de weg naar de definitieve afschaffing van de slavernij in Frankrijk geopend’.

Het standbeeld komt in het park te staan. ‘Een krachtig symbool om haar strijd nooit te vergeten’, twitterde burgemeester Hidalgo.

Koloniaal verleden

Guadeloupe is een Frans overzees gebiedsdeel. Slavernij werd in 1794 afgeschaft in Frankrijk, maar Napoleon stuurde in 1802 troepen naar het eiland om de praktijk weer in te voeren.

Dat leidde tot een opstand, onder anderen van veel vrouwelijke ex-slaven. Een van hen was Solitude, die in 1802 werd opgehangen. Haar executie werd een dag uitgesteld zodat ze kon bevallen. Ze was de dochter van een zwarte slavin en een witte Franse zeeman, die volgens sommige bronnen haar moeder had verkracht.

Ook in Frankrijk leeft de discussie over racisme en politiegeweld naar aanleiding van de Black Lives Matter-beweging die op gang kwam in de VS. Daarbij is ook aandacht voor het koloniale verleden.