Hoofdverdachte steekpartij Parijs bekent, ook twee nieuwe arrestaties
Foto: EPA-EFE

De hoofdverdachte van de steekpartij vrijdag in Parijs heeft bekentenissen afgelegd. De 18-jarige Pakistaan vermeldde daarbij ook de karikaturen van de profeet Mohammed die onlangs weer gepubliceerd werden door het satirische blad ‘Charlie Hebdo’.

De steekpartij waarbij vrijdag twee medewerkers van het mediabedrijf Premières Lignes Télévision gewond geraakten vond plaats vlakbij de oude kantoren van het satirische blad Charlie Hebdo. Volgens de Franse krant Le Parisien wou de 18-jarige Pakistaan journalisten van het blad aanvallen. Hij dacht dat Charlie Hebdo daar nog gevestigd was, bevestigen gerechtelijke bronnen aan AFP.

Er werden ook twee nieuwe verdachten opgepakt. De ene is volgens AFP de kleine broer van de hoofdverdachte. Die werd opgepakt in het departement Val-d’Oise ten noorden van Parijs. De andere man zou familie zijn van de dader.

Vrijdag waren er al zeven mensen opgepakt. Vijf verdachten werden opgepakt in een Parijse voorstad in een huis waar de 18-jarige Pakistaan zou wonen. Daarnaast werd een man die eerder een kamergenoot van hem was in Val-d’Oise aangehouden voor verhoor. Eén verdachte werd ondertussen ook vrijgelaten. Die bleek volgens bronnen dicht bij het onderzoek een getuige te zijn die achter de hoofdverdachte aanrende.

Geen bewaking

De twee werknemers van Premières Lignes Télévision werden verwond met een groot mes. Volgens de baas van het mediabedrijf zijn ze zwaargewond in het gezicht. Hij had kritiek dat het gebouw van het bedrijf niet beschermd wordt sinds het proces rond de aanslag op Charlie Hebdo begin september begon.

Charlie Hebdo was in januari 2015 het doelwit van een radicaalislamitische aanslag. Twaalf mensen lieten daarbij het leven. De twee daders, de broers Kouachi, werden later gedood door de politie. Drie weken geleden begon het proces tegen hun vermeende handlangers. Het tijdschrift publiceerde toen opnieuw de omstreden cartoons van de profeet Mohammed. Dat leidde ook nu weer tot protesten in islamitische landen, waaronder Pakistan.