Separatistische militie dringt Congolese stad Lubumbashi binnen
Archiefbeeld. Foto: Kris Van Elsen

De separatistische militie Bakata Katanga is in de nacht van vrijdag op zaterdag de grote mijnstad Lubumbashi in het zuidoosten van Congo binnengedrongen. Dat is vernomen van de minister van Binnenlandse Zaken van de provincie Haut-Katanga.

De militieleden geraakten tot in het centrum van de stad en slaagden erin de vlag van de voormalige republiek Katanga te hijsen op een belangrijk kruispunt.

Een en ander ging ‘s nachts gepaard met zwaar geschut, maar zaterdagmorgen waren nog maar sporadisch schoten te horen. Volgens een voorlopige balans werden twee politieagenten en één militair gedood. Er zijn ook 16 militieleden ‘geneutraliseerd’. De Congolese ordetroepen hebben volgens de minister het bevel gekregen om niet meer op de militieleden te schieten, maar in de lucht.

De minister van Informatie en woordvoerder van de provinciale regering zegt dat de situatie intussen onder controle is.

Bij confrontaties tussen Congolese ordetroepen en de militie Bakata-Katanga lieten onlangs nog drie militairen en twee militieleden het leven.

De provincie Haut-Katanga, rijk aan onder meer koper en kobalt, is ontstaan uit de verbrokkeling van de voormalige provincie Katanga in vier nieuwe provincies. Bakata-Katanga ijvert voor afscheiding van de mijnprovincie.