Ook zaterdag windvlagen tot 90 per uur: ‘Blijf binnen’
Foto: Gérard Patoche via Info Meteo

Nadat de eerste najaarsstorm Odette vrijdag al voor heel wat schade zorgde, worden ook zaterdagavond opnieuw stevige windvlagen en veel neerslag verwacht. De politie in Blankenberge waarschuwt om binnen te blijven, brandingssporten zijn over heel de kustlijn verboden. In Kortrijk is het openingsweekend van het coronaproof evenementenplein afgelast.

‘De wind waait nu aan zes à zeven beaufort, maar gaat in de loop van de dag weer naar 8 à 9 beaufort aanwakkeren’, waarschuwt Philippe Denoyette van de Blankenbergse politie. ‘Dingen die al loshingen van afgelopen nacht zouden nu naar beneden kunnen vallen.’

‘We raden mensen ook af om het strand op te gaan. Daar liggen nog veel dingen van strandcabines en beach bars los’, aldus Denoyette nog. In Blankenberge zouden zo’n dertig- à veertigtal strandcabines zijn omgewaaid. Om dezelfde reden heeft de gouverneur van West-Vlaanderen ook met onmiddellijke ingang alle brandingssporten zoals kitesurfen verboden aan de kust.

Ook zaterdag windvlagen tot 90 per uur: ‘Blijf binnen’
Foto: jve

In Oostende heeft een kusttram zich deze voormiddag vastgereden in het strand dat door de storm op de sporen was gewaaid. Daardoor is er voorlopig geen tramverkeer tussen Oostende en Westende. Er worden door De Lijn vervangbussen ingelegd zo lang het zand door de aanhoudende wind niet verwijderd kan worden.

Feestelijke opening Kortrijks evenementenplein afgelast

In Kortrijk is zaterdag beslist om de opening van het eerste coronaproof evenementenplein van Vlaanderen te annuleren door het stormweer. ‘Er worden zaterdagavond opnieuw windstoten tot 90 kilometer per uur verwacht’, meldt de stad. ‘Bij dit aanhoudende stormweer kunnen we de veiligheid niet garanderen. Bovendien willen we niemand nodeloos de baan opsturen in dit weer. Het organiseren van een evenement van die omvang zou onverantwoord zijn.’

Het Zesde Metaal zou zaterdagavond optreden in Kortrijk, zondag was Brihang aan de beurt. Het evenement was met 1.200 tickets volledig uitverkocht.

Brandweer overstelpt

Aan de kust werden gisteravond en afgelopen nacht rukwinden tot 115 kilometer per uur gemeten, verklaarde weerman Frank Deboosere op Radio 1. Zowel aan de kust als in het binnenland viel ook erg veel neerslag, van 15 tot lokaal 45 liter per vierkante meter. ‘Zoveel valt er normaal op een drietal weken tijd.’ Ook zaterdagnacht wordt nog veel regen verwacht, tot 25 liter per vierkante meter.

De brandweerzones in West-Vlaanderen kregen vrijdagavond en zaterdagochtend erg veel meldingen binnen van stormschade. De brandweer van Zone 1 (kust en Brugse Ommeland) kreeg tot zaterdagvoormiddag al bijna 900 oproepen, de brandweer van zone Westhoek al meer dan 300 oproepen. Het nummer 1722 voor niet-dringende hulp was zelfs even overbelast in de provincie. De dakbedekking van verschillende appartementsgebouwen kwam volledig los en enkele grote bomen waaiden om.

Ook in Oost-Vlaanderen hebben verschillende brandweerkorpsen de handen vol met oproepen voor wateroverlast en opruimingswerken. ‘Alle korpsen zijn buiten’, meldt de hulpverleningszone Meetjesland, en hulpverleningszone Centrum spreekt van ‘heel veel wateroverlast’. Door de drukte kunnen de zones nog geen exacte cijfers geven over het aantal interventies, maar er kwamen honderden oproepen binnen.

De brandweerkorpsen in de provincie moeten vooral uitrukken voor straten die blank staan en bomen en versperringen op de weg. Voorlopig zijn er geen meldingen van gewonden.

Verschillende gewonden

Ook zaterdag windvlagen tot 90 per uur: ‘Blijf binnen’
Foto: JVE

Gisteravond sloot de politie in Blankenberge even een straat af omdat een gevel van een werf dreigde in te storten. ‘We hebben de muur gecontroleerd laten vallen, zonder verdere problemen’, verklaarde politiecommissaris Denoyette.

In Middelkerke raakte een arbeider zwaargewond toen hij enkele blokken van een omgewaaide muur op zich kreeg. De man werd overgebracht naar het ziekenhuis, bevestigt de brandweer. Ook enkele wandelaars raakten gewond aan de kust. Zo was in Nieuwpoort de tussenkomst van een ambulance nodig voor twee wandelaars die meegetrokken werden door de wind. Ze hadden snijwonden en moesten hechtingen krijgen.

Tijdens een interventie voor stormschade in Alveringem zijn drie brandweermannen gewond geraakt. Ze waren een omgewaaide boom aan het verzagen toen er plots een stuk afkraakte. ‘Daarop heeft de bevelvoerder onmiddellijk de hulpdiensten gealarmeerd en de eerste zorgen toegediend’, zo staat in een persbericht van brandweer Westhoek. Twee van hen raakten lichtgewond, de derde werd voor verzorging naar AZ West in Veurne gebracht voor verzorging.