Corona-experts gaan in zwijgstaking
Erika Vlieghe en Marc van Ranst bij een zitting van het Vlaams Parlement in juli. Foto: BELGA

Een aantal vooraanstaande corona-experts, onder wie Marc Van Ranst en Erika Vlieghe, wil tot maandag geen toelichting meer geven over de pandemie. Ze doen dat uit protest tegen de manier waarop de politiek de crisis aanpakt. ‘Het is nu aan de politiek om duidelijke signalen te geven’.

De experts die zich hebben voorgenomen om zich dit weekend niet uit te spreken over de gang van zaken, zijn dezelfde die gisteren al in een blogpost uithaalden naar de maatregelen die op de meest recente Nationale Veiligheidsraad zijn afgesproken. Onder hen zijn ziektespecialisten Marc Van Ranst, Erika Vlieghe, Pierre Van Damme en Emmanuel André, biostatistici Niel Hens en Geert Molenberghs. En psychologen Omer Van Den Bergh en Maarten Vansteenkiste.

Volgens de experts is het erg moeilijk om aan de ene kant informatie te geven en de cijfers te duiden, en aan de andere kant de politieke keuzes proberen uit te leggen. ‘Laat nu de politiek aan het woord voor de beslissingen die zij nemen, en waar zij de verantwoordelijkheid moeten dragen’, is de consensus binnen de groep, zegt een van hen desgevraagd nog aan onze redactie.

Tegelijk geven ze wel aan nog steeds bereid te zijn om in adviesraden te zetelen, maar dan op voorwaarde dat er een duidelijk mandaat is en dat ze inspraak hebben op de samenstelling van zo’n raad. ‘Liefst met experten die zich baseren op wetenschappelijke data en geen fake news’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in