Boeing 737 Max ‘tegen einde van het jaar’ weer in de lucht
Toestellen van het type 737 Max staan sinds maart 2019 allemaal aan de grond. Foto: AFP

De Boeing 737 Max heeft de nodige toestemming om weer te mogen vliegen bijna binnen. Volgens de topman van het Europese luchtvaartagentschap EASA mag het toestel ‘tegen het einde van het jaar’ weer in dienst genomen worden. Alle vliegtuigen van dit type staan sinds maart 2019 aan de grond omwille van twee dodelijke ongevallen.

“We zijn het nodige aan het finaliseren en ik denk dat, voor de eerste keer in anderhalf jaar, ik kan zeggen dat het einde van de werkzaamheden op de Max in zicht is. We bekijken hoe we de Max weer in dienst kunnen laten nemen tegen het einde van het jaar”, aldus EASA-topman Patrick Ky tijdens een persconferentie met in luchtvaart gespecialiseerde journalisten.

De 737 Max was het best verkopende vliegtuig van Boeing, totdat eind 2018 en begin 2019 twee toestellen kort na elkaar crashten, met 346 doden als gevolg. Problemen met het besturingssysteem speelden een doorslaggevende rol. Sinds enkele dagen na de tweede crash, in maart 2019, staan alle toestellen van dat type wereldwijd aan de grond.