Terreuronderzoek naar mesaanval Parijs: slachtoffers zijn buiten levensgevaar, zeven verdachten opgepakt
Anne Hidalgo, burgemeester van Parijs, premier Jean Castex, en de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin kwamen ter plaatse op de plaats van het incident. (vlnr.) Foto: AFP

Zeven verdachten zijn gearresteerd voor een mesaanval, mogelijk met een machete, in Parijs. Twee mensen raakten daarbij zwaargewond. Dat gebeurde in het 11de arrondissement, niet ver van de voormalige burelen van het satirische weekblad Charlie Hebdo.

Twee personen raakten zwaargewond bij een mesaanval die iets voor de middag plaatsvond in het elfde arrondissement van Parijs. Volgens verschillende bronnen hielden de twee slachtoffers, een man en een vrouw die werken voor het persbureau First Lines, een rookpauze toen ze plots belaagd werden door een man met een hakmes. Ze zijn buiten levensgevaar.

De Rue Nicolas-Appert, waar het incident plaatsvond, bevindt zich wel dichtbij de voormalige kantoren van het satirische weekblad Charlie Hebdo. Ook zou er, volgens verschillende Franse media, een verdacht pakket verstuurd zijn naar het nieuwe gebouw van Charlie Hebdo. Dat zou echter onschadelijk zijn.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin gaat het ‘duidelijk om een daad van islamistisch terrorisme’, zo verklaarde hij op France 2. ‘Dit is de straat waar Charlie Hebdo zich bevond, dit is de werkwijze van islamistische terroristen. Het lijdt weinig twijfel dat dit een nieuwe bloedige aanslag is tegen ons land’, zo klonk het.

Twee verdachten werden snel opgepakt, bevestigt de prefectuur. Later op de dag volgden nog vijf arrestaties.

De hoofdverdachte kon gevat worden in de buurt van Place de la Bastille. Even later werd ook een tweede verdachte opgepakt. ‘De politie probeert diens betrokkenheid te verifiëren’, meldt een bron aan Le Parisien. Volgens verschillende Franstalige kranten is de hoofdverdachte een 18-jarige man met de Pakistaanse nationaliteit. Bij een huiszoeking in de mogelijke woonplaats van de hoofdverdachte in Seine-Saint-Denis werden nog eens vijf mensen opgepakt.

Het nationale parket voor terrorismebestrijding heeft een onderzoek naar terreur geopend. Dat meldt de produceur van Parijs Rémy Heitz. Volgens hem zijn daar alvast drie aanwijzingen toe: de nabijheid van de voormalige Charlie Hebdo-kantoren, het feit dat het proces over de aanslagen op Charlie Hebdo momenteel plaatsvindt, en tot slot, dat er geen enkele band is tussen slachtoffer en dader.

Uit voorzorg gingen tientallen scholen in de buurt in lockdown. Het gaat om crèches tot middelbare scholen in drie arrondissementen in het centrum van Parijs. Duizenden kinderen en scholieren bleven dus binnen. Zeker zes stations van de Parijse metro zijn om veiligheidsredenen tijdelijk dichtgegaan.

Premier Jean Castex, minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin en de burgemeester van Parijs Anne Hidalgo kwamen rond 14.30 uur ter plaatse op de plaats van het misdrijf. ‘Ik ga me op alle mogelijke manieren inzetten in de strijd tegen het terrorisme’, sprak premier Jean Castex de pers toe. ‘Deze aanslag vond plaats op een symbolische plek en op een moment dat het proces tegen verdachten van de aanslag in 2015 plaatsvindt’, aldus Castex. ‘Dit is het moment voor de regering van de Franse republiek om te herinneren aan haar onwankelbare hechting aan de persvrijheid’, zei hij nog.

Terreuronderzoek naar mesaanval Parijs: slachtoffers zijn buiten levensgevaar, zeven verdachten opgepakt
Bij de aanval raakten twee mensen zwaargewond. Ze zijn buiten levensgevaar. Foto: AFP

Burgemeester Anne Hidalgo reageerde op Twitter. Ze veroordeelt de aanval. ‘Mijn gedachten gaan uit naar de slachotffers, hun familie en collega’s’, zegt ze nog. Ze bedankt ook de orde- en hulpdiensten die massaal ter plaatse kwamen.

Ook EU-voorzitter Charles Michel reageerde: ‘Al mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers van deze gewelddadige, lage daad. In Europa is geen plaats voor terreur. Ik ben solidair met het Franse volk in deze nieuwe beproeving.’

Mogelijk verband met Charlie Hebdo

Terreurgroep Al-Qaeda, die de aanslag op Charlie Hebdo hadden opgeëist, deed onlangs nog een nieuwe oproep om het satirische blad aan te vallen. De reden daarvoor was dat Charlie Hebdo opnieuw cartoons van de profeet Mohammed had gepubliceerd. Woensdag publiceerde de hoofdredacteur van het satirische blad nog een open brief over persvrijheid. Het proces over de aanslagen op Charlie Hebdo in januari 2015 loopt nog. Bij die aanslag kwamen twaalf mensen om het leven. Deze namiddag getuigen de weduwen van de daders.

Terreuronderzoek naar mesaanval Parijs: slachtoffers zijn buiten levensgevaar, zeven verdachten opgepakt
Hulpdiensten zijn massaal aanwezig. Foto: AFP