Klimaatjongeren trekken wereldwijd opnieuw de straat op
Thunberg (midden) heeft haar Skolstrejk-bord weer van onder het stof gehaald voor het nieuwe schooljaar. Foto: AFP

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg verzamelde vandaag in het kader van de wereldwijde klimaatbeweging Fridays for Future met een tiental andere demonstranten voor het parlement in Stockholm.

‘Schoolstaking week 110’, zo zette de 17-jarige Thunberg op Twitter. ‘Vandaag is onze wereldwijde dag van klimaatactie, en we staken op meer dan 3.100 plaatsen! In Zweden zijn bijeenkomsten van meer dan 50 mensen niet toegestaan vanwege covid-19, dus we passen ons aan.’

Thunberg droeg haar bekende protestbord met zich mee, met daarop de leuze ‘Skolstrejk för klimatet’ (Schoolstaking voor het klimaat), samen met een ander bord waarmee ze opriep om afstand te houden en - in Zweden - met niet meer dan 50 deelnemers samen te komen. De Zweedse droeg ook een mondmasker met het logo van de klimaatbeweging.

Vrijdag trekken klimaatactivisten van over de hele wereld opnieuw de straat op om meer inspanningen te eisen in de strijd tegen de klimaatverandering. Ook in ons land is er actie gepland, met onder meer Anuna De Wever. Zij werd maandag nog opgepakt tijdens een klimaatactie.

De 17-jarige Thunberg begon in augustus 2018 schoolstakingen op vrijdag te houden uit protest tegen de klimaatverandering. Ze bracht daarmee een wereldwijde beweging op gang. Sinds de uitbraak van de coronapandemie waren de protesten van Fridays for Future voornamelijk een online gebeuren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig